Iedereen in quarantaine. #Blijfthuis met kinderen.

Nadat wij vorige week terugkwamen van wintersport, werd het al snel duidelijk. Het virus zwoegt zicht snel door ziek, zwak en kwetsbaar Nederland en de enige manier om deze spreiding te stoppen is door thuis te blijven om zo verdere verspreiding te stoppen. Nu weet ik niet hoe het bij jullie thuis gesteld is, maar als we langer dan 2 of 3 uur binnen zitten, hebben we allemaal flink veel behoefte naar buiten te gaan. Kobe, maar vooral Vicky moet af en toe haar energie kwijt, een rondje rennen buiten, zodat ze ’s middags haar dutje kan doen, gezellig blijft en ’s avonds goed slaapt. Nu we allemaal gevraagd worden binnen te blijven, met uitzondering van een bezoekje aan de zandbak, denken veel ouders vast: dat gaat niet lukken. Maar het zal wel even moeten mensen. Drie weken (minimaal) volhouden, hoe moeilijk ook, en dan krijgt het virus geen kans om van familie tot familie over te springen.

Thuisblijven is nogal een uitdaging, voor ons in ieder geval! Om het te kunnen overleven, heb ik wat leuke activiteiten op een rijtje gezet, die je op je lijstje kunt zetten de komende twee weken.

(Omdat veel ouders ook nog eens moeten werken terwijl de kinderen thuis zijn, heb ik spellen waar je zelf wél en waar je niet aan mee hoeft te doen opgeschreven.)

pindakaas havermout reep

5x hier hebben ze hulp bij nodig.

 1. Taart en koekjes – Wij hebben nooit erg veel in huis. Maar een portie meel, suiker, eieren en een beetje boter heb ik altijd wel. Bakken is trouwens nog leerzaam ook! Laat je kinderen wegen hoeveel je nodig hebt, mixen, kijken hoeveel vormpjes er op de bakplaat passen ed. Ikzelf heb afgelopen week al een (mislukte) rolcake en (wel gelukte) zandkoekjes gebakken:)> Rolcake: Ik heb dit recept gevolgd, de slagroom weggelaten, want die had ik niet. Omdat ik per ongeluk meel in plaats van bloem had gebruikt, is deze bij mij mislukt. Maar als je het recept goed volgt, moet dit vast lukken:)
  > Eierkoeken: Als je wat (amandel)meel, eieren, honing en bakpoeder in huis hebt, kun je ook al eierkoeken (het recept vind je hier) bakken.
  > Havermout repen: Met alleen pindakaas, honing en havermout kun je deze repen al maken: Pindakaas havermout repen. Als je wat meer maakt, heb je voor de hele week genoeg!
  > Zandkoekjes: Op rutgerbakt.nl vond ik een heel makkelijk recept voor zandkoekjes. Je vindt hem hier. Omdat ikzelf geen citroenrasp of vanille had, heb ik dat weggelaten, prima!
 2. Iemand in de gedachten nemen – ja dit is ook leuk. Dit is zo’n spel die je vroeger op de achterbank speelde. Maar kan ook prima thuis. In combinatie met zelf werken is dit natuurlijk niet te doen, maar als je wat tijd hebt met de kinderen kan het erg leuk zijn. Hoe het werkt? Je neemt iemand in je hoofd, je kinderen kunnen allemaal vragen stellen over die persoon en jij kunt alleen met ja of nee antwoorden: ‘heeft die rood haar?’ Of ‘woont die hier in huis?’enzovoorts.
 3. Ik zie, ik zie. Maar dan in huis – Iedereen kent dit spel van hun ‘onderweg spelletjes’ lijstjes op weg naar vakantie. In huis zijn er ook genoeg spullen die je wel of niet kunt zien. Help elkaar door te zeggen of iemand ‘koud’ of ‘warm’ is.
 4. Geen ja, geen nee – Dit is met een tweejarige misschien lastig, maar met een 4/5-plusser kun je dit prima spellen. Stel elkaar omstebeurt een vraag. Tijdens het hele gesprek mag je de woorden ‘ja’ en ‘nee’ niet noemen. Je krijgt een strafpunt per keer dat je de fout ingaat. En bij 10 strafpunten ben je af en heeft de ander gewonnen.Oh en om het extra moeilijk te maken: een antwoord moet binnen 3 seconden gegeven worden:)
 5. Een figuur op de krant – Iedereen heeft wel een stapel kranten in huis. Leg een hele lading kranten op de grond en plak ze zo goed mogelijk vast op de grond. Het liefst een dubbele of driedubbele laag. Trek een van de kinderen, of jijzelf, om met stift. En ga dan met stiften, verf en ander plakmateriaal er een heel mooi poppetje van maken! Leuk om te doen én leuk om naar te kijken. Ietsje leerzamer maken? Of beplak het figuurtje met alle lichaamsdelen. Ik zelf tekende die al ‘s ochtends alvast zodat zij die overal konden plakken.

4x dit kunnen je kinderen zelf.

 1. Bouw een hut – Of je nu zelf mee doet, of de kinderen dekens, lakens en kussens geeft om het zelf te doen, hutten bouwen blijft leuk! Nu heeft Kobe een bed in de vorm van een huis, wat een hut bouwen heel makkelijk maakt, maar ook met de bank is dit al heel goed te doen. Altijd leuk.
 2. Verantwoordelijk gamen – Download wat leuke kinderspelletjes op je computer of iPad. Ik heb hier een lijstje met spelletjes die ik heb gevonden, die voor peuters én kleuters leuk zijn om samen te doen. Of vind er op me-to-we hier nog meer.
  > BOBO
  > Job gaat slapen
  > Juf Roos
  > Zappelin app
 3. Zoek de verschillen – Maar dan live. Wij hebben deze in twee varianten gedaan: 1) Wat heb je hiervoor nodig? Simpelweg: de gang en de huiskamer. Laat een van de kinderen (of jij zelf) de gang op gaan. Iedereen die niet naar de gang gaat verandert 1 ding in de huiskamer. Je zet een knuffel op de bank of wisselt de fruitschaal om voor de tijdschriftenbak, of zoiets. Degene komt van de gang terug en moet dan raden wat er weg of veranderd is. 2) Hier heb je een krukje of een stoel/poef voor nodig waar je een paar spullen op kan leggen. Je laat elk/je kind een paar spulletjes verzamelen om hierop te leggen. Een iemand doet zijn ogen dicht en de ander(en) moet iets weghalen. Degene die eerder zijn ogen dicht deed moet vervolgens raden wat er weg is. Leuk spelletje, dat je steeds met nieuwe spullen kunt doen.
 4. Knutselen! – Geef je kinderen een opdracht of teken de silhouetten van een huis, boom, hand of beertje en laat je kind(eren) ze zelf inkleuren. Geen inspiratie? Kijk dan even voor creatievelingen die Pinterest hiermee vol hebben gegooid. Zoek bijvoorbeeld op de term ‘kleurplaat kinderen‘ of ‘knutselen kinderen‘. Genoeg ideeën komen hier voorbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *