Stelling: zolang het aantal mensen met Corona toeneemt, moet je je kind helemaal thuishouden


Geen Instagram story die ik langs zie komen, houdt zich niet met het Corona virus mee bezig. Events en gelegenheden waarbij meer dan 100 mensen aanwezig zouden zijn, zijn afgelast. De overheid heeft universiteiten, HBO’s al gesloten en werknemers van bijna alle bedrijven (niet in de zorg of overheidsinstanties) zijn gevraagd thuis te werken. De twijfel die sinds gisteren ook niet meer is, zijn de kinderdagverblijven, mbo’s en basisscholen. Rutte gaf aan dat mensen in de zorg anders in de problemen zouden kunnen komen en niet aan het werk kunnen. Nu kunnen de mensen met deze vitale beroepen alsnog aan het werk.

Ik laat mijn kinderen sowieso thuis. 1. Wij zijn net in een besmet gebied geweest (Tirol, Oostenrijk), en 2. wij zijn allemaal snotterig en sinds vandaag klinkt er ook af en toe wat hoest hier in huis. Hiermee beschermen we dus niet per se onszelf, want wij kunnen op zich prima boodschappen doen met Kobe en Vicky. We doen dit voor anderen, voor de kwetsbaren of ouderen die wat minder weerbaar zijn en in onze buurt komen. Of voor de zorgmedewerkers op weg naar hun werk, die op dit moment hard nodig zijn! Het advies is dan ook om – als het kan – thuis te blijven, en ik vind dat dit overal zou moeten gelden. Het virus is sneller uit de lucht wanneer mensen niet in contact kunnen komen met elkaar (dan kan het virus letterlijk niet overspringen naar een ander lichaam).

Daarnaast las ik in het NRC gisteren dat kinderen vaak minder symptomen hebben, maar het virus misschien wel kunnen (over)dragen. Hier wordt nu in Brabant onderzoek naar gedaan. Dit houdt in dat ouders zelf zouden kunnen denken dat er weinig aan de hand is, maar er vervolgens misschien wel voor zorgen dat er buurman of -vrouw, opa of oma ziek wordt. Sorry, maar dit wil niemand toch op zijn geweten hebben.

Dus mijn gevoel zegt, als je niet in de zorg werkt of andere instantie waar je echt nodig bent, blijf thuis en houd je kind thuis ­čÖé Kinderen kunnen sneller naar school en wij┬á kunnen sneller weer aan het werk, naar een congres, feestje, verjaardag, borrel of festival als we er nu met zijn allen voor zorgen dat het virus stopt met verspreiden. Dus; YES, houd je kind thuis, doe het niet voor jezelf, maar voor de omgeving.Tja, ik vind het moeilijk. Aan de ene kant denk ik: zoveel paniek als nu is nergens goed voor. Als je je houdt aan de voorzorgsmaatregelen en je gezond verstand gebruikt (en niet hamstert!), dan doe je alles wat in je macht ligt. Aan de andere kant denk ik: ik ben geen arts, en zelfs de artsen weten niet precies wat de omvang van deze pandemie is. Maar ik ben w├ęl iemands moeder, en het is mijn taak om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen alles wat mogelijk gevaarlijk is. En feit is dat het besmettingsgevaar thuis minder groot is dan in een klas of op een school met meerdere mensen. Dus ja, ik houd mijn kinderen thuis. Maar ik vind niet dat iedere ouder dat nu, in dit stadium, moet doen. Ik vind dat ouders het nog steeds zelf moeten weten. Een vriendin van me zei: ‘Zo lang de school open blijft en zijn juf niet ziek is, gaat mijn kind gewoon naar school’. Die nuchtere mentaliteit waardeer ik dan ook wel weer. Maar stel nou… stel nou dat het ├ęcht veel erger is/wordt dan wij kunnen voorzien, dan wil je ook weer niet tot die groep mensen horen die het allemaal met een korreltje zout nam.

Mijn kinderen blijven thuis. Wat andere ouders doen, moeten zij zelf weten. Voor nu: NO op de stelling.

–Edit: toen wij deze blog inplanden, was nog onduidelijk of de scholen zouden sluiten. Nu dat echt zo blijkt te zijn, vind ik natuurlijk ook dat je je kinderen thuis moet houden–

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *