They see me rollin’. Waar je op kunt letten bij het kopen van een kinderwagen.

Onze kinderwagen, de Joolz Day die we in totaal bijna vijf jaar lang intensief gebruikt hebben, staat op Marktplaats. Ja, echt. The end of an era

Wij kozen destijds, 5 jaar geleden dus, voor deze kinderwagen omdat Frederiek en de broer van mijn vriend hem ook hadden en er erg tevreden over waren. Verder hebben we weinig research gedaan. We kochten hem tweedehands, zoals we eigenlijk alles tweedehands kopen, omdat kinderwagens best lang meegaan en je die dus prima een paar jaar lang kunt gebruiken. Bovendien vonden wij € 1200 euro uitgeven (want dat was destijds de nieuwprijs!) echt van de zotte en gaan we van dat geld liever op vakantie.

In de loop der jaren heb ik wat andere kinderwagens uitgeprobeerd, bijvoorbeeld van vriendinnen. En eigenlijk vond ik de mijne altijd de fijnste. Toch is deze blog geen reclame voor het merk Joolz. Wat het dan wel is; een kort overzicht van punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een kinderwagen. Afhankelijk van wat jij (en je partner) belangrijk vindt, zou je hiernaar kunnen kijken.

1. Banden & behendigheid

Bedenk waar je je kinderwagen gaat of wilt gaan gebruiken. (Alleen) Op straat, of ook bijvoorbeeld in het bos? Meestal geldt dat grotere, rubbere wielen meer houvast bieden en behendiger zijn dan die kleine wieltjes. Check ook hoe ver de wielen kunnen draaien: kun je er makkelijk scherpe bochten mee nemen zonder de hele wagen op te hoeven tillen? Als ‘ie leeg is lijkt dat misschien niet zo’n probleem, maar met een kind + boodschappen erin is het dat wel degelijk…

2. Opbergruimte

Behalve die baby of dreumes, zul je van alles (willen) vervoeren in de kinderwagen. Dus kijk goed of daar genoeg ruimte voor is (en hoe makkelijk je daarbij kunt!). Bedenk daarbij ook dat een pak luiers bijvoorbeeld best groot is, dus als je daarnaast ook nog boodschappen mee wilt nemen is het wellicht handig om meer dan 1 ‘opbergruimte’ te hebben. Onze kinderwagen had bijvoorbeeld een (groot) net en ook nog een soort opbergzak onderin. Die ik overigens weinig gebruikt heb, want ik vond het telkens bukken zo’n gedoe. Ook bestaan er van die haakjes die je om de duwstang kunt hangen (zie foto hieronder) waar je nog meer aan kunt hangen, bijvoorbeeld een (kleine) handtas of je huissleutels (die je anders kwijt raakt want je gaat misschien erg vergeetachtig zijn ;)). Ook erg fijn!

3. Inklappen

Als ik dan toch 1 nadeel moet noemen aan onze kinderwagen, dan is het dat hij niet erg makkelijk en/of snel in te klappen was. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat we dit ook niet vaak gedaan hebben, anders waren we er wellicht zelf beter in geweest. Als je wel van plan bent om de kinderwagen vaak mee te nemen in de auto, of als je op 3 hoog woont zonder lift, check dan hoe makkelijk het inklappen gaat (en hoe licht hij is – de onze was niet bepaald licht…). Als je hem echt heel vaak moet inklappen, is een buggy misschien een beter idee dan een kinderwagen. Die hebben wij nooit gebruikt (alleen 1 keer meegenomen in het vliegtuig toen we naar Mexico gingen en Elia net 1 jaar was).

4. Plek voor een tweede?

Hier ben je waarschijnlijk niet zo mee bezig op het moment dat je voor het eerst een kinderwagen gaat aanschaffen, maar op den duur kan het handig zijn als je er ook een tweede kindje mee zou kunnen vervoeren. Bijvoorbeeld door een meerijdplankje of -zitje achterop vast te maken. Dat kan, maar dan moet die ruimte er wel zijn. Het is bovendien duurzamer om heel lang met dezelfde wagen te doen in plaats van bij elke zwangerschap een nieuwe aan te schaffen.


5. Combineren

En dan bedoel ik niet of de kinderwagen bij je interieur past (ook belangrijk!), maar of je makkelijk andere stoeltjes zoals een Maxi Cosi of een reiswieg erop kan klikken. Bij de onze kon dat bijvoorbeeld niet, alleen met adapters. De reiswieg kon natuurlijk wel, mits die van hetzelfde merk was.

6. Comfortabel

Dit is eigenlijk een samenvatting van alle punten. Maar bekijk en voel vooral ook of het comfortabel is om er (langere tijd) achter te lopen. Zowel voor jou als voor je partner, die misschien wel groter of juist kleiner is. Een duwstang die je op verschillende hoogtes kunt instellen kan dan een uitkomst zijn. Overigens staat de duwstand bij ons altijd op de hoogste stang (terwijl ik zelf toch niet zo groot ben…), tenzij Elia ermee rijdt.

Wat mij voor mij persoonlijkst het belangrijkst is, is 1.) voldoende opbergruimte en 2.) veel rijcomfort, dus fijne, dikke banden. Die kunnen dan wel weer lek gaan, maar het rijdt zoveel lekkerder dan die plastic wieltjes…

Waar hebben jullie je kinderwagen op uitgekozen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *