Stelling: als ouders moet je nooit ruzie maken in het bijzijn van je kind(eren)


Als enig kind in een gezin met ouders die veel en vaak ruzie maakten, kan ik je wel zeggen: doe dat niet. En ik kan je ook zeggen dat ik me heilig heb voorgenomen om de boel nooit zo te laten escaleren als mijn eigen ouders gedaan hebben. Als ouder is het je taak om je kinderen te beschermen, om ze een geliefd en veilig gevoel te geven, ook als het daarvoor soms nodig is om je eigen wensen of verlangens even opzij te zetten. En om dus rustig te blijven wanneer iets (een conflict met je partner) je hoog zit.

Er zijn echter allerlei verschillende vormen van ruzie. Een discussie waarbij beide partijen hun mening geven, kan wat mij betreft prima gevoerd worden met de kinderen erbij. Niet dagelijks, en ook niet om elk wissewasje, maar als het belangrijk voor je is, hoef je je ook niet ‘in te houden’. Tenzij je merkt dat je a.) jezelf niet meer in de hand hebt of b.) de kinderen er last van hebben. Ik heb in het verleden heus wel eens uitgesproken waar ik me aan erger tegen mijn vriend waar de kinderen bij waren, maar ik heb nooit tegen hem geschreeuwd, hem gekleineerd of met dingen gegooid. Daar ligt wat mij betreft dan ook wel de grens: die dingen doe je niet als er kinderen bij zijn (elkaar kleineren en met dingen gooien zou ik sowieso afraden maar dat terzijde).

Anderzijds denk ik ook dat kinderen meer begrijpen en kunnen hebben dan wij soms denken. Heb je een (pittige) discussie met je partner gehad, dan kun je volgens mij prima aan een kleuter uitleggen wat er zojuist gebeurde. En dat dan dus niet met als doel om hem een kant te laten kiezen ofzo, maar wél om hem te leren dat mensen het niet altijd met elkaar eens zijn en dat je het dan ook mag aankaarten als dat zo is. Cruciaal is hierbij wat je dan vervolgens doet – als je kind de ‘ruzie’ meemaakt, zorg er dan ook voor dat hij het goedmaak-proces meemaakt. Boosheid is een menselijke emotie, net als spijt en opluchting.

Mijn kinderen hoeven niet op te groeien in een artificiële bubbel waarin het altijd pais en vree is. Maar ze moeten zeker wel opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving, en dat gaat niet met ruziënde ouders. Terug naar de stelling: NO, je mag best ruzie maken, mits het een ‘kleine’ ruzie is (zonder fysiek of verbaal geweld) die ook weer opgelost wordt.


Als ouder heb je gigantisch veel invloed op je kind. Niet alleen als het gaat je mentale staat, maar ook je humeur nemen je kinderen over. Kinderen zien ons ouders als basis, hét voorbeeld voor alles. Voor hoe ze in het leven zouden moeten staan, wat ze van dingen zouden moeten vinden en voor hoe ze met anderen (moeten) omgaan. Vaders en moeders zijn niet voor niets vaak de held of verliefdheid van een kind…

Als ouders ruzie maken, zonder dat zij hieruit komen of een goede manier van discussiëren hebben (‘foute manier van ruzie maken‘ wil wat mij betreft zeggen dat je ruzie hebt zonder goede argumenten, of dat je ruzie met elkaar hebt waarin je emotioneel of zelfs fysiek met elkaar op de vuist gaat), zien kinderen dat als normaal. Alles wat jij doet, is de basis wat zij meenemen in hun leven. Als jij je verbaal kunt uitdrukken, kunt vertellen waarom jouw mening verschilt met dat van een ander, met respect voor de mening/gedachtegang van een ander, dan leert je kind daarvan en neemt die het over. (Geen) respect tonen voor een ander, ook als het gaat om andere culturen/politiek bijvoorbeeld, vind ik sowieso een belangrijke eigenschap die je meegeeft aan je kind. Niet te verwarren met het altijd maar eens zijn met culturen/politiek he…

Met elkaar de discussie aangaan, vind ik niet iets slechts. Wat mij betreft is het juist goed als je kinderen zien dat je het in een relatie ook wel eens níét met elkaar eens bent. Ruzie maken daarentegen zie ik als een status in de discussie waarop je er niet uitkomt met elkaar, wat vaak gepaard gaat met schelden, schreeuwen en fysieke boosheid. Dat vind ik niet kunnen. Je moet respect hebben voor elkaar(s mening) en proberen je discussie op een rustige manier uit te kunnen praten. Merk je dat je er echt niet uitkomt met elkaar, probeer het gesprek dan voort te zetten op een moment waarop de kinderen er niet zijn, of hier geen last van ondervinden. Of misschien heb je hier wel professionele hulp bij nodig…

Mijn mening is dus: YES, als ouder mag je geen ruzie maken in het bijzijn van je kind(eren).

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *