Stelling: nepwapens zijn geen kinderspeelgoed


Van de week fietste ik naar het kinderdagverblijf om Noël op te halen. Onderweg passeerde ik een moeder met haar zoon van een jaar of drie. In zijn hand hield het jongetje een neppistool dat hij op mij richtte terwijl hij “PANG! PANG!” riep. Zijn moeder stond erbij en lachte vriendelijk.

Ik ben hier niet van gediend. Het lijkt mij niet oké om een kind te laten spelen met wapens. Want hoe nep ze ook zijn, hun doel is altijd om een ander te raken / uit te schakelen. Niet echt natuurlijk, maar waar ligt de grens (zeker met sommige van die nepwapens die zo echt lijken dat het bijna eng is)? En hoe moet zo’n jong kind dat weten? Er is zo ontzettend veel speelgoed te vinden waar je ‘gewoon’ mee kunt rijden, mee kunt gooien, mee kunt bouwen, mee kunt puzzelen of knutselen of waarmee je in elk geval niet speelt dat je een ander bezeert.

Mijn zoons zijn pas 2 en 4. Ze hebben nog nooit een speelgoedpistool gehad of er ook maar enige belangstelling in getoond. Als ze ouder zijn, komt dat misschien nog. En tegen die tijd verbied ik het ze dan (met uitleg) en kiezen we samen iets anders en geschikters uit. Dus YES, ik vind zeker dat nepwapens géén kinderspeelgoed zijn.Ik heb hier niet heel veel over te zeggen. In mijn beleving zou dit soort speelgoed ook gewoon verboden moeten worden. In elk geval speelgoed dat teveel op een echt wapen lijkt.

Ik snap dat kinderen het leuk vinden om te doen alsof ze middenin een gevecht zitten. Als je het sterkst bent (het sterkte en beste wapen hebt) heb je in de oorlog ook de meeste kans om te winnen. Zo denken kinderen er vast ook over. Moet je kiezen tussen een stok die je moet gebruiken als nepwapen of een speelgoedwapen dat net echt is, snap ik ook wel waar een kind voor kiest.

Maar YES, ik ben het volledig met deze stelling eens. Nepwapens is geen (kinder)speelgoed en zou überhaupt niet moeten bestaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *