“Dit kindje wilde wel héél graag bij ons zijn” – Ingrid (48) raakte zwanger toen ze 46 was

Je kunt van tevoren bedenken hoe oud je moeder zou willen worden en hoeveel kinderen je wilt (en van welk geslacht), maar uiteindelijk heb je als vrouw niets voor het kiezen. Dat weet Ingrid als geen ander. Toen haar dochters 25 en 23 waren, bleek zij per ongeluk zwanger van een nakomertje. Niet alleen was Ingrid zelf intussen 46, maar zij was ook nog tegelijkertijd zwanger met haar dochter. Haar eigen dochter en haar kleinzoon schelen drie weken. In het interview vertelt Ingrid over (de ontdekking van) haar zwangerschap en bevalling en over de voor- en nadelen van het (opnieuw) moeder worden op relatief late leeftijd.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Ingrid, 48 jaar, werk in de thuiszorg en maak en vermaak al 25 jaar trouwjurken. Sinds 2016 dolgelukkig getrouwd met Pascal. Wij zijn een patchwork gezin: hij heeft 1 zoon van 26 en ik heb 2 dochters van 27 en 24. En een schoonzoon van 28. Samen zijn wij papa en mama van Kaylee van bijna anderhalf en de trotse opa en oma van Jaxx . (3 weken ouder dan onze jongste)

2. Hoe en wanneer kwam je erachter dat je (weer) zwanger was?
Door allerlei vage klachten dachten ze een verzakking. Ik had al geruime tijd nauwelijks tot geen cyclus waardoor het niet meteen opviel. Was immers 46 dus niet vreemd naast alle opvliegers. Na een bloed- en urine-onderzoek werd de zwangerschap dus bij toeval ontdekt.

3. Wat was je eerste gedachte toen je het ontdekte?
Ik word voor het eerst oma…hoe dan? Ja ik wist hoe maar…he…

4. Hoe verliepen je zwangerschap en bevalling?
Op zich verliep alles best goed, ik vond de laatste loodjes vooral zwaar door de hete zomer in 2018. Gek genoeg kreeg ik geen extra controles. We hebben zelf voor een nipt en nekplooi gekozen op advies van de verloskundige, deze waren goed. Alhoewel ze er nog 37% naast kunnen zitten bleek… als ik dat eerder had geweten had ik ze wellicht niet gedaan. Ze laten je dus maandenlang in het ongewisse mét een test…stress is niet goed! Ik heb een geruime tijd tabletten moeten slikken om te voorkomen dat mijn aderen ‘op leeftijd’ de druk niet aan zouden kunnen. Pas tegen het eind en na veel aandringen werd ik eens doorgestuurd naar een gynaecoloog . Daar gaf ik aan al maanden steken op dezelfde plek te hebben en opgezwollen benen, maar mijn bloeddruk is altijd keurig dus weer geen extra check…

Er werd duidelijk dat de baby het niet meer zo fijn had en niet erg groot was… de dag erna met 38 weken en 2 dagen moest ik me melden op de verloskunde. Na de plaatsing van een balloncatheter werd ik de dag erna ingeleid. Met een ruggenprik mocht ik na een paar uur al persen, de hartslag ging snel naar beneden waardoor me duidelijk werd gemaakt dat goed persen en luisteren van groot belang was. De OK was gereed… na 12 minuten was ze er… in blakende gezondheid 2985 gram en 46 centimeter dus wel een heel klein ukje. Voor mijn man en zijn familie het eerste meisje in 70 jaar….

5. Hoe reageerde je gezin?
Mijn man en ik zaten aan de keukentafel toen ik het vertelde… we keken elkaar 2 uur zwijgend aan…. toen zei hij: “Deze krijgen we ook groot.” En hij had gelijk, dit kindje wilde wel héél graag bij ons zijn. Ik was keurig aan de pil en heb bovendien maar 1 eierstok die werkt… mijn andere kindjes waren al échte wondertjes. Mijn dochter Lysanne heeft op haar blog huisjeboompjebeestjebaby heel mooi verwoord hoe zij het voelde… zij was ook zwanger immers… Het was een zware periode die we met elkaar goed doorstaan hebben. Want liefde overwint álles!

6. Hoe reageerde je omgeving?
Ja…. heel verschillend. Sommigen vroegen waar de camera verstopt was, anderen schrokken erg, moesten het een plekje geven. Sommigen vonden het ondanks de schrik helemaal geweldig… en helaas waren er ook die me nachtmerries bezorgd hebben: ‘Je moeder kan beter abortus plegen.’ ‘Als je mijn moeder was, kwam ik persoonlijk het kind eruit snijden.’ Dat heeft me zo gekwetst… angst kreeg ik er van… ging me minderwaardig voelen….mensen hebben geen idee wat ze aanrichten!

7. Wat zijn de voordelen van moeder worden op relatief late leeftijd?
Je maakt het nóg bewuster mee,je geniet van iedere seconde omdat je weet hoe snel het gaat. Je weet wat je kan verwachten, want je hebt ervaring. Je hebt je leven op de rit. Je bent rustiger en hebt meer tijd.

Kaylee (dochter van Ingrid) links en Jaxx (kleinzoon van Ingrid) rechts

8. En de nadelen?
Er is veel veranderd in 23 jaar. Lichamelijk herstel je minder snel. De opa’s en oma’s zijn veel ouder, ruim 70+ . Mijn vader wordt bijvoorbeeld al 77 en 1 oma is al bijna vijf jaar niet meer bij ons… Fysiek waren we beiden sneller moe en we moesten álles weer aanschaffen. Gelukkig had mijn lieve vriendin Anja nagenoeg alles nog (6 jaar geleden met 39 nog weer mama geworden) dus zij hielp ons snel uit de brand .

9. Relatief jong & relatief oud moeder worden: Waar gaat jouw voorkeur naar uit en waarom?
Voorkeur is totaal niet aan de orde: ieder kindje is immers een geschenk. Ik was 21, 24 en 46… Ik weet niet of ik het anders zou doen en wat mijn voorkeur heeft… ik ben na bijna 25 jaar gescheiden van een nare man… die keuze kun je maken. Of ik dat anders zou doen? Nee… het heeft me gemaakt wie ik ben en heeft me mijn kinderen geschonken. Dus nee, ik zou het niet anders doen, omdat we ook dit kindje als ons wondertje zien. Ze is zó bijzonder… zij maakt ons ook tot wie we nu zijn en dat maakt ons zo gelukkig.

10. Hoe zie je je/jullie toekomst voor je?
Niemand kan zijn/haar toekomst voorspellen gelukkig! Wij dromen net als iedere ouder én grootouder en zetten ons beste beentje voor om er voor onze kinderen én kleinzoon te zijn. Ze zijn het waard en verdienen onze liefde net als wij die van hen krijgen. Een groot goed dat we koesteren. De twee ukkies hier groeien samen op en zijn nu al onafscheidelijk, heel bijzonder om mee te mogen maken.

Lysanne (dochter van Ingrid) met haar zoon Jaxx links, Pascal (man van Ingrid) met hun dochter Kaylee rechts

11. Wat zou je vrouwen willen meegeven die op latere leeftijd moeder (overwegen te) worden?
Niemand kan bepalen en uitstippelen wanneer ze zwanger raakt. Zélfs als je er bewust voor gaat komt het vaak niet wanneer het jou wel/niet uitkomt… het creëren van een leven is gelukkig niet te plannen. En laten we eerlijk zijn… het is een voorrecht om ouders te mogen en kunnen worden! Ik zou ze willen meegeven hun hart te volgen, want dat klopt ❤️.

Benieuwd naar andere interviews? Klik op de foto’s hieronder om ze te lezen.
margie interview. hannah interview. floor interview.
inbar interview. jessica interview. sophie interview.
sarinah interview. sanne interview. kilian interview.
marly interview. annie interview.
melanie interview.
 

1 thought on ““Dit kindje wilde wel héél graag bij ons zijn” – Ingrid (48) raakte zwanger toen ze 46 was

  1. Het verhaal wat ik gelezen heb,van ingrid behoord niet helemaal tot de waarheid.
    hoe ik dit weet? ik ken de familie namelijk persoonlijk,ten tijde van de zwangerschap
    hadden moeder en dochters helemaal geen goed contact. Met de oudste was al geen contact meer door slechte band onder andere door het verleden (ook al wordt dit ontkent), andere dochter was hier ook niet blij mee en wist niet wat ze er mee aan moest gezien ze zelf zwanger was.
    Ex nare man? Scheiding ligt aan 2 kanten, maar nare man absoluut niet, ken de kerel persoonlijk en kan goed met hem door 1 deur. Maar ja wat wil je ook als je er achter komt dat je vrouw al meerdere malen is vreemd gegaan, maar goed. We wensen haar alle succes, vooral op deze leeftijd, met het groot brengen van nummer 3. Ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *