Stelling: je kleuter wakker maken om samen vuurwerk te kijken is een goed idee


Ik ben van mening dat kinderen, áls ze slapen op 31/12 en om 00.00 doorslapen, lekker moeten kunnen blijven slapen. Als ze wakker worden van het knallen (wat bij ons afgelopen dinsdag wel gebeurde), is het wel lastig om ze weer in slaap te krijgen zonder éventjes een glimp op de kleurrijke uitspattingen in de lucht. Hier kon ik niet omheen..

Hoe een oud en nieuw voor mij (+ kinderen) eruit ziet? Je zorgt er als ouders voor dat je eerder al wat sterretjes afsteekt, voor de vorm. Met kinderchampagne, aftellen met zijn allen en een oliebol Maar 00.00 is simpelweg hectisch genoeg voor volwassenen, laat staan voor kinderen.

Daarnaast ben ik voorstander van het vieren van oud en nieuw. Maar ben ik (echt) niet enthousiast over vuurwerk. Sterretjes vind ik nog oké, maar al die auto’s en prullenbakken die in brand vliegen en vingers die eraf worden geknald, nee…. vuurwerk hoeft van mij niet zo.

Mijn reactie is overwegend NO, je kind om 00.00 is geen goed idee.Voor een echt jong kind, van laten we zeggen drie jaar of jonger, zeg ik NO. In dat geval lijkt het me voor het kind zelf weinig meerwaarde hebben om midden in de nacht wakker gemaakt te worden. De meeste kleine kindjes vinden vuurwerk eng, of begrijpen het niet, en zullen er ook geen herinneringen aan overhouden.

Is een kind echter wat ouder en begint hij er meer van mee te krijgen, én heeft dat kind er zelf een mening over, dan zou ik daarnaar luisteren. Zelf geef ik niks om oud en nieuw en ook niet om vuurwerk. Dit jaar sliep ik nog voor 0.00 en de kindjes dus ook. Elia’s interesse in dit feest is mede daardoor ook nul. En hij is bang voor vuurwerk. Dus ik laat het wel uit mijn hoofd om hem wakker te maken om samen vuurwerk te kijken. Maar… mocht hij zelf op een gegeven moment gaan aangeven dat hij het graag wil zien, of zou hij boos of verdrietig worden omdat hij iets had ‘gemist’, dan wil ik hem best wakker maken ervoor.

Ik kan me ook nog wel voorstellen dat er op 31 december later, als de jongens ouder zijn, een nieuwe traditie geboren wordt. En dat we dan bijvoorbeeld met het gezin spelletjes gaan spelen en dat ze wakker mogen blijven tot middernacht. Een klein feestje. Maar nu nog niet.

Ik zeg NO op de stelling, maar niet per se omdat het me een slecht idee lijkt. Het lijkt me alleen ook niet per definitie een goed idee – het hangt af van je kind, van hoeveel spanning die ‘aankan’, hoe makkelijk hij weer in slaap valt enzovoorts. Allemaal factoren die elke ouder het beste zelf kan inschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *