Bewust vanaf de buik. Mijn ultieme uitzetlijst voor een baby #2.

Eergister publiceerde ik de ultieme uitzetlijst voor een baby #1. Dat was een lijst met daarop spullen die volgens mij onmisbaar zijn met een baby. Vandaag volgt deel 2: spullen die niet onmisbaar, maar wel handig (kunnen) zijn.

Herhaling: Zoals eerder gezegd ga ik uit van een pasgeboren baby, dus een baby in de leeftijd van 0 tot 3 maanden. Daarom staan dingen als een blender of slabbetjes er niet op. Niet dat ik die spullen niet handig vind, maar in de eerste drie maanden zijn ze echt nog niet nodig. Wat niet betekent dat je ze wel kunt gebruiken, als je dat wilt. Maar ze zijn niet onmisbaar. Ik heb het hier ook over spullen voor de baby, en niet voor de moeder, dus dingen als een kolf en maandverband staan er ook niet op…

Spullen die niet echt nodig, maar wel handig (kunnen) zijn:

 • Speen.
  Het hebben (of dus geven) van een speen heeft voor- en nadelen. Voordelen: het brengt – hopelijk – meer rust bij zowel de baby als jezelf. Nadelen: je moet het ook weer afleren, en dat wordt moeilijker naarmate je kind ouder is. Op een gegeven moment wil je dan echt geen speen meer gebruiken omdat het de taalverwerving kan bemoeilijken. Check ook onze stelling: Een speen is voor luie ouders.
 • Commode en aankleedkussen.
  Handig, maar niet per se nodig. Een baby verschonen kan ook op de bank of zelfs op de tafel als je er een handdoek of iets zachts onder legt.
 • Babybadje.
  Zo eentje op een standaard. Kan, maar je kan ook douchen met je baby in je armen. Of je kan hem wassen in de gootsteen, dat deed onze kraamverzorgster ook met Noël. Als je dan toch een badje wilt kopen, zou ik de Stokke Flexi Bath adviseren (of een ander, vergelijkbaar product van een ander merk natuurlijk). Die kan je inklappen en gaat mee vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is.

  • Voedingskussen.
   Vond ik zelf echt de moeite waard… zeker als je ook geen box(kleed) hebt. Dan kun je de baby erin leggen als je even je handen vrij wilt hebben maar hij niet slaapt. Ook handig om hem comfortabel op te leggen tijdens het voeden.
  • Babynestje.
   Wel gehad, maar weinig gebruikt. Een voedingskussen heeft hetzelfde effect en is makkelijker mee te nemen, is mijn ervaring. Maar de meningen hierover verschillen. Natuurlijk.
  • Box(kleed).
   Handig om de baby neer te kunnen leggen op een plek waar je hem in de gaten kunt houden. Bij Noël hadden we een wiegje op wielen, en toen dus geen box nodig.
  • Kinderwagen.
   Vooral handig als je wat verder van een supermarkt af woont of vaak veel dingen moet sjouwen. Ik heb hem in de eerste paar maanden van Noëls leven zelden gebruikt omdat hij a.) altijd in de draagzak zat en b.) door zijn verborgen reflux absoluut niet op zijn rug wilde liggen. Maar als je hem dan toch hebt en je baby wil erin, kan hij wel van pas komen.
  • Stokke stoel met newborn set.
   Het merk Stokke is wat mij betreft hét voorbeeld van hoe de commercie jonge ouders in zijn greep heeft. Met stoelen die weliswaar superhandig zijn (wij hebben er ook eentje), maar waarvan ook ieder jaar een nieuwe versie op de markt komt zodat alle ‘oude’ accessoires er niet meer op passen, dwingen zij ouders op een heel slimme manier tot het blijven kopen. Met de Stokke newborn set kan een baby al vanaf de geboorte aan tafel zitten. En dat voor slechts € 99,-!

Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Ja, de newborn set ís echt wel handig, maar ook weer niet echt nodig… je kunt ook de wipstoel op tafel zetten of je baby vasthouden (dat wil die pasgeboren baby sowieso het liefst als hij mocht kiezen). En 100 euro uitgeven voor iets dat je maximaal vier maanden gebruikt, is eigenlijk ook gekkenwerk. Misschien kun je hem ergens lenen?

Dit waren wat mij betreft de spullen die niet onmisbaar, maar wel handig zijn om te hebben met een kleine baby. Mis ik nog iets of zijn jullie ervaringen heel anders? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *