Bewust vanaf de buik. Mijn ultieme uitzetlijst voor een baby #1.

Als er 1 categorie mensen vatbaar is voor reclames, dan is dat wel de categorie zwangere vrouwen. En dan met name diegenen die voor het eerst zwanger zijn. Want die hebben nesteldrang, en willen alles tot in de puntjes geregeld hebben voordat de baby er is. Volgens mij ook omdat dat (het verzamelen van spullen en het inrichten van het kamertje) een van de weinige dingen zijn waar je echt invloed op hebt of iets aan kunt doen. Je kunt het voorbereiden, zoals je je verder niet echt kunt voorbereiden op de komst van dat kleintje…

Toch is en blijft ook dat (helaas) allemaal een kwestie van commercie en reclame. Een pasgeboren baby heeft namelijk geen badcape, nagelknipper, box of luieremmer nodig. Die laatste vind ik sowieso een onding maar dat terzijde. Een pasgeboren baby heeft kleren, luiers, eten en zijn moeder (en vader!) nodig. Dat was het wel.

Ik heb twee uitzetlijsten gemaakt. De eerste is een lijst van onmisbare items. De tweede komt overmorgen online, dat is een soort vervolg:  een lijst met dingen die niet per se nodig, maar wel handig (kunnen) zijn. Ik ga uit van een pasgeboren baby, dus een baby in de leeftijd van 0 tot 3 maanden. Daarom staan dingen als een blender of slabbetjes er niet op. Niet dat ik die spullen niet handig vind, maar in de eerste drie maanden zijn ze echt nog niet nodig. Wat niet betekent dat je ze wel kunt gebruiken, als je dat wilt. Maar ze zijn niet onmisbaar. Ik heb het hier ook over spullen voor de baby, en niet voor de moeder, dus dingen als een kolf en maandverband staan er ook niet op…

Onmisbare spullen voor een baby van 0-3 maanden

 • Luiers.
  Wasbare, biologische, ‘gewone’ of wat je maar wilt. Tip als je voor gewone wegwerpluiers gaat: koop niet meteen tien pakken. Je baby kan bijvoorbeeld allergisch blijken te zijn voor een bepaald merk, of ineens een groeispurt te maken waardoor de allerkleinste maat al gauw niet meer past.
 • Kleertjes.
  Als je niet elke dag wilt wassen (en wie wil dat wel), dan is het handig om meerdere setjes te hebben. Als je dat per se wil, zou je kunnen doen met 3 rompers, broekjes, truitjes en paar sokken, maar ik zou zelf een stuk of 8 van alles adviseren. Dus 8 rompers (overslagrompers zijn ideaal want makkelijk aan en uit te krijgen) en dan wat boxpakjes of broeken & truitjes naar keuze. En sokjes, al vind ik voor een pasgeborene boxpakjes of van die maillot-achtige broekjes waar de sokken al aan vast zitten handiger. Als je naar buiten wilt gaan, is het natuurlijk wel belangrijk dat de baby warm genoeg is aangekleed. Maar als je hem in de draagzak of -doek lekker dicht tegen je aan draagt, hoeft hij ook weer geen enorm dikke winterjas aan. 2 mutsjes zijn dan wel weer handig om te hebben, ook als je in de zomer bevalt.
 • Co-sleeper, wieg of ledikant.
  Wat dan ook, maar hij moet wel ergens in slapen. Kan overigens ook in je eigen bed, dan moet je je alleen wel inlezen over veilig samen slapen en hoe dat in zijn werk gaat (ik zou dat niet weten want heb het nooit gedaan).
 • Draagzak of -doek.
  I-de-aal. Ik kan er niks anders over zeggen. Voor een newborn zou ik absoluut dragen verkiezen boven een kinderwagen. Zelf had ik een Tula draagzak, die was top. En groeit met je baby mee vanaf zijn geboorte dus je kunt hem lang gebruiken. Echt: schaf dit aan, het is de investering dubbel en dwars waard!

 • Slaapzak of inbakerdoek.
  In ieder geval iets dat de baby warm houdt als hij ligt te slapen.
 • Billendoekjes of hydrofiele washandjes.
  Wat je zelf het prettigst vindt. Maar je moet die plas en poep ergens mee weghalen.
 • Flesjes.
  Ook als je borstvoeding geeft of wil gaan geven, is het wellicht raadzaam om af en toe te oefenen met drinken uit de fles, voor wanneer je bijvoorbeeld weer gaat werken of om een andere reden niet meer alle voedingen zelf kunt (of wilt) geven.
 • Een thermometer.
  Want je moet toch vaak temperaturen, zeker in de eerste paar dagen.
 • Hydrofiele doeken.
  Veel daarvan. Handig voor allerlei doeleinden. Ik las eens van een vrouw die er 50 (!) had, dat leek me dan weer wat overdreven. Ik zou zelf een stuk of 10 zeggen.

Dit waren wat mij betreft de onmisbare spullen om te hebben met een kleine baby. Mis ik nog iets of zijn jullie ervaringen heel anders? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *