Kerstvakantie tip: wintercircus Zanzara. Meer theater dan circus te noemen.

De woensdagen zijn voor mij een heiligdom. Een moment van rust in de week. Én een moment dat ik even kan genieten van Kobe en hij van mij.

Vorige week zijn we naar circus Zanzara geweest bij de Westergasfabriek . De term ‘circus’ is bij mij iets wat een gek gevoel oproept, een gevoel van zielige olifantjes en chagrijnige clowns. In dit geval was het anders! En omdat het nog een week kerstvakantie is, hoop ik dat ik hiermee mensen inspireer om nog nét de tijd te nemen hier zelf en samen met je kleuter van te genieten.

In het kort: Het stuk speelt zich af in een circustent, maar eigenlijk een boot. Het gaat namelijk over een groep mensen die met een cruise/boot trip meegaan. Ze maken langzaam, ieder op zijn eigen manier, hun entree. De een uit een koffer, de ander met een zwemband, de meeste gewoon lopend.

De grootste – of eigenlijk, meest verrassende – entree werd gemaakt door een man met krulletjes, die me wel erg bekend voor kwam. Een paar minuten later besefte ik me dat het de schrijver Grunberg was!

En heel het stuk, alle liedjes en alle trucs worden aan dek ‘opgevoerd’.

 

Geen zielige olifantjes

Er komen in dit stuk geen dieren voor. Dat wil zeggen; geen dieren, maar wel mensen die zich dierlijk en sierlijk kunnen bewegen.

Wij misten de dieren absoluut niet. Zoals ik bij Artis met een dubbel gevoel rondloop bij een woestijnrat die vijftien keer hetzelfde rondje loopt en de flamingo’s die meer grijs dan roze zijn; die zorg had ik hier dus niet!

Acrobatiek

De lange jongeman die van ton naar ton springt, de lenige dame die op een elastisch koord heen en weer schommelt én de twee dames (later bleek moeder en dochter) die in de touwen hingen om zich vervolgens gevaarlijk, maar sierlijk naar beneden en af en toe weer omhoog te laten lavieren!

Kleinschalig en een suikerspin

Ik houd niet van dat grootse, van veel mensen en drukte. Deze circustent was aardig klein en heeft een gezellige binnenplaats, goed voor warme choco, rondlopende clowns en suikerspinnen. Buiten een groot muzikaal instrument waar de adhd kleuters die 40 minuten hebben zitten kijken, zich even in de pauze en na afloop, konden uitleven.

Een mooi uitje voor jong en oud.

Niet alleen voor de kleintjes dit circus. Ook ik heb me uitstekend vermaakt, inclusief de grinnik momentjes bij volwassen woord- of lichaamsgrapjes. Daarnaast vind ik het een tof idee dat dit een familie is die dit al jarenlang als concept door Nederland (en verder?) heen waait. En het meer als een mooi en indrukwekkend theaterstuk voelt, dan een circus. Het woord ‘circus’ geven ze wat mij betreft een totaal nieuwe betekenis.

Kortom: mooie tip nog voor deze vakantie! Hier vind je kaartjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *