Stelling: een baby in een spijkerbroek of overhemd is onzin


Natuurlijk wil ik dat Kobe en Vicky als baby zich comfortabel voelden in hun kleding. Ook wilde ik dat ze er goed in konden kruipen of bewegen, maar ook wel dat ze een leuk setje aan hadden. En soms was dit setje mét een klein schattig spijkerbroekje (die niet allemaal gelukkig even stug zijn, zeker niet voor baby’s).

Stretchy broeken met zachte stofjes zijn vaak comfortabeler, maar niet zo warm. Joggingbroeken, die een stuk relaxter zitten, gelukkig wel. Wel vind ik het leuk om kleding te variëren en kleurtjes met stofjes af te wisselen. Vandaar dat ik kleding afwisselde en dat in deze afwisseling ook af en toe een spijkerbroek aanwezig was.. In de winter droegen mijn kindjes, toen zij nog in hun babytijd zaten, dan ook af en toe een spijkerbroekje met een leuke trui erboven. Overhemden heb ik zelf nooit mijn kinderen aangedaan omdat ik het zelf niet zo mooi vind bij kleintjes, maar dat heeft meer met smaak te maken dan met de mate van comfort.

Moet kunnen toch?!

Een spijkerbroek (of overhemd) – mits je aanvoelt of je baby zich er prettig in voelt – moet gewoon kunnen vind ik. NO op deze stelling.Mijn zoons van 4 en 2 jaar hebben beiden om precies te zijn nul spijkerbroeken in hun kledingkast hangen. Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is dat ik denk (en zelf ook vind) dat joggingbroeken veel lekkerder en comfortabeler zitten dan spijkerbroeken. Hierover verschillen de meningen. Zo hoorde ik Frederiek een keer tijdens een hockeywedstrijd verzuchten dat ze – ik citeer – ‘niet kon wachten tot ze weer een spijkerbroek aan had’. Dat heb ik dus nooit, ik houd ’s ochtends mijn pyjamabroek zo lang mogelijk aan en op dagen dat ik ga hockeyen loop ik het liefst de hele dag in joggingsbroek.

Toen de jongens nog baby’s waren, is het helemaal niet bij me opgekomen om ze in iets, wat dan ook, te kleden dat van stug materiaal gemaakt was. Want wat heeft zo’n baby eraan? Het staat misschien schattig op foto’s ofzo, maar dat interesseert mij dan niet zo. Ik had zelf bedacht dat ik Elia wel eens een spijkerbroek aan zou doen wanneer hij naar school zou gaan. Maar toen kwam ik erachter dat hij zich écht niet prettig voelt in kledingstukken met knopen erop. En daarmee bedoel ik dan niet dat hij het niet mooi vindt (dat ook), maar hij heeft er echt last van – dat kan trouwens ook een van de vele kenmerken van hoogsensitiviteit zijn.

Zodoende heeft hij nu, met 4.5 jaar, nog steeds nul spijkerbroeken in zijn kast. En wat mij betreft blijft dat nog jaren zo. Elke ouder is vrij om te bepalen waar hij zijn of haar kind in hult, maar voor een écht kleine baby zeg ik YES: spijkerbroeken en blousjes zijn dan onzinnig en missen elk doel. Behalve misschien voor die ene fotoshoot of dat ene Kerstdiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *