Stelling: als moeder ontwikkel je meer dan wanneer je geen kinderen hebt


Haha, oei, lekker gevoelige stelling. Ik denk dat ik wel weet hoe Frederiek erop gekomen is, namelijk door een gesprek dat wij hadden over onze eigen ontwikkeling. We kwamen tot de conclusie dat we allebei innerlijk veel ‘gegroeid’ zijn sinds we moeder zijn (ik zou bijna zeggen dat we in onze kracht staan, ware het niet dat ik dat een tenenkrommende uitspraak vind). Zelf geloof ik wel dat ik, als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, nog nooit zoveel – over mezelf – heb geleerd sinds ik moeder ben. Ook omdat het moederschap zo confronterend is. Maar, als ik geen kinderen had gehad, dan had ik meer tijd, rust en energie over om me op andere vlakken te ontwikkelen. Op carrièregebied bijvoorbeeld. Of dat dan ook echt gebeurd was, geen idee, want ik ben op dat vlak minder ambitieus dan op moedergebied.

Ik zeg NO op de stelling: als moeder (of vader) ontwikkel je niet meer dan wanneer je geen kinderen hebt, je ontwikkelt alleen op een andere manier / op andere gebieden.

Als moeder leer je gigantisch veel, je leert jezelf een stuk beter kennen en de wereld anders snappen dan je daarvoor deed. Een betere school dan welke dan ook.

Je ontwikkelen als moeder, als iemand die een kleintje moet verzorgen, wetende dat iemand afhankelijk is van jou, met alles wat daarbij hoort, brengt wel een enorme ontwikkelingscurve met zich mee. Wat inhoudt dat je in een hele korte tijd in razend tempo leert over van alles.

Toch denk ik dat je de mate van ontwikkeling niet in een bakje op de weegschaal kan zetten. Tegen mijn eerdere gedachte in, ben ik toch van mening dat je niet meer leert als je moeder bent dan wanneer je geen kinderen hebt, NO dus op deze stelling.

*Foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *