“Heb jij je schoen al gezet, Kobe?” De druk van de verplichtingen rond 5 december.

Op de crèche vertelt een meisje in geuren en kleuren wat zij allemaal in haar schoen heeft gehad. Een glitterrokje, haar broertje een stickerboek en samen een chocoladeletter. “En wel twintig kruidnootjes lagen erbij!” Vicky en Kobe staan erbij en in no time krijg ik “Wanneer mogen wij onze schoen zetten?” naar mijn hoofd geslingerd. Logisch ook! Toevallig heb ik afgesproken dat zij elke dinsdagavond hun schoen mogen zetten. Komt mij stiekem wel goed uit want woensdagen ben ik vrij, dus heb ik alle tijd om de rotzooi van kruimels en viezige schoenen weer op te ruimen. Maar toch, wat nou als ik ervoor had gekozen om niet aan schoenen zetten te doen? Dan was dit onmogelijk geweest na het enthousiaste verhaal van dit meisje en van de verhalen uit het journaal.

Ik voel die druk. Mijn kinderen vieren sinterklaas, omdat iedereen dit doet. Kan ik hier tegenin gaan of kan ik dit mijn kinderen niet aandoen?

Natuurlijk kun je iets niet doen, ongeacht het feit dat andere gezinnen dit wel doen. Blijft het gevoel dat andere kinderen – uit Kobe zijn klas in ieder geval, over Vicky maak ik me geen zorgen – dit wel hebben en mijn kindjes hier dus een vervelend gevoel over krijgen. En daarnaast heb ik zulke goede herinneringen aan het feest, dat gevoel van gezelligheid, sfeer, met familie zijn en iedereen kado’s wil ik mijn kinderen heel graag ook meegeven!

Ik vind het veel en dure kado’s scoren voor de kindjes overdreven en onnodig. Waarom zou ik het ‘zielig’ moeten vinden en toegeven aan dat ‘zij wel en Kobe niet’-gevoel? Bij ons word je niet verwend met een doos vol kado’s, is dat dan erg? Ik streef ernaar Kobe en Vicky ervan te laten genieten dat zij één heel mooi kado krijgen, hoe mooi is het überhaupt dat je iets krijgt, toch?! 🙂

Maar hoe ga ik met de omgeving om?

> Ik denk dat de kindjes vooral duidelijkheid nodig hebben. Krijgen ze wel of geen schoenkado en wanneer mogen ze hun schoen zetten?

> Vieren we Sinterklaas groot of klein en hoe groot zijn de Sinterklaas presentjes die in de zak zitten?

En dan het journaal…

Als we ze Sinterklaasjournaal laten kijken moeten we ervan uit gaan dat ze informatie hieruit opzuigen; je mag je schoen zetten, Sinterklaas komt langs, komt aan de deur, brengt veel en grote kado’s. Tja, waarom zou het voor alle kindjes gelden en voor onze kindjes niet?

Ik weet hoe bijzonder de kleintjes het vinden en we kunnen het niet overslaan. Zelfs ik vind het journaal leuk om mee te kijken.. Ik ga en wil het feest ook niet ontwijken. Wel wil ik dat de kindjes er rustig onder blijven, dat ouders rekening houden dat het niet een feest van extreme verwennerij is, maar simpelweg een feest van fijn met je familie zijn en wat presentjes van Sint….

Gelukkig (!!) bestaat er Recycle Sint, zoals je ook in Carms haar blog kunt lezen, en hoef je er dus niet veel aan kwijt te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *