Vicky is linkshandig. Is dat erg, speciaal, of onhandig? Ik zocht het uit.

Ik geloof er heilig in dat wanneer kinderen iets nét iets anders doen of hebben dan andere kinderen, dat daar een reden voor is. Dan vind ik dat ook niet per se anders, eerder ‘speciaal’. Ook denk ik dat kinderen die net wat anders zijn een bepaalde gave hebben. Net als kinderen die autistisch zijn soms dingen heel goed kunnen onthouden, kinderen die ADHD hebben innovatief kunnen denken. Zo heb ik laatst ontdekt dat Vicky linkshandig is. Omdat ik hier geen ervaring mee heb, was ik benieuwd hoe dit invloed heeft op haar (creatieve) leven en of zij hier last van zou kunnen gaan hebben.

Wat positieve punten:

 1. Oplossingsgericht handelen – deze samenleving is gemaakt voor en door (een groter percentage) rechtshandigen. Denk aan gitaren, blikopeners ed. die allemaal voor rechtshandigen zijn gemaakt. Als linkshandige word je dus handiger – het moet wel – in oplossingen bedenken om ook de linkerhand hier behendig in te maken óf toch de rechter te gebruiken.
 2. Muziek in spiegelbeeld – Als Vicky op gitaarles zou gaan en ze krijgt een linkshandige gitaar, dan ziet zij de docent in spiegelbeeld. Veel makkelijker nadoen dus! Bovenste twee voordelen las ik op Scientias.
 3. Creatiever – op Welingelichte kringen lees ik dat gemiddeld linkshandigen vaker creatief zijn.
 4. Bekende personen zoals Barack Obama, Beethoven, Mozart, Leonardo Da Vincy, Paul McCartney en Albert Einstein en Rafael Nadal zijn allemaal links. Dat kan geen slecht teken zijn denk ik dan maar 😉 Dit las ik op MetroNieuws.
 5. Bij linkshandigen speelt de rechter hersenhelft een grotere rol in dagelijkse handelingen. Dit houdt in dat gehoor en muzikale vermogens bijvoorbeeld sterker ontwikkeld zijn/worden.

En de iets minder positieve:

 1. Ik las op Welingelichte kringen ook dat linkshandigen sneller in een psychose belanden én dyslexie of ADHD hebben… weet nou niet wat ik minder fijn vind om te horen..
 2. Omdat ze creatiever zijn (vaak), verdienen ze ook vaak minder dan rechtshandigen.
 3. Schrijven is nóg ingewikkelder en nóg vaker wordt de inkt door de schrijfhand weggeveegd, dit was nummer 9 op ja.be.
 4. Wat een schaar, kurkentrekker, hockeystick en een dunschiller met elkaar gemeen hebben, weten eigenlijk alleen linkshandigen. Dat is namelijk dat het allemaal gebruiksvoorwerpen zijn die door en voor rechtshandigen is gemaakt.
 5. Linkshandigen komen gemiddeld 5/6 maanden later in de puberteit dan rechtshandigen. Ik wist niet zeker of dit als een positief of negatief punt genoemd moest worden.

Al met al…

Nee, geen dingen om me zorgen over te maken. Behalve de psyhose dan misschien;)

4 thoughts on “Vicky is linkshandig. Is dat erg, speciaal, of onhandig? Ik zocht het uit.

 1. Liam is 4,5 en linkshandig. Tot nu toe nog niks tegengekomen dat hem belemmert. Wil niet zeggen dat dat niet gaat gebeuren maar we zien het allemaal wel. Komt vast goed ?

  1. Ha Gavin, interessant, hij gaat dus al naar school natuurlijk. Ben erg benieuwd! Mocht je ontwikkelingen hebben, hoor ik het graag. Groetjes, Frederiek

 2. Als linkshandige toch maar even hierop reageren. Vooral op je negatieve punten:
  1. Geen idee. Geen ervaring mee. 😉 Ik ken geen enkele linkshandige persoon met dergelijke problemen. Rechtshandige personen dan weer wel…
  2. Dat je creatiever kunt zijn, betekent nog niet dat je daar je dagelijks brood mee moet verdienen – het kan net zo goed een hobby zijn of bij een managerfunctie of coordinatieve functie ingezet worden. Het ligt er maar net aan, wat voor een draai je er zelf aan geeft.
  3. Ja. Dat is vervelend. Vooral een vulpen is vreselijk. Maar daar kan je dan ook weer creatieve oplossingen voor vinden: Zo schreef ik op de basisschool, tot ergernis van de juf, niet netjes met mijn hand in de ‘juiste’ positie, maar draaide mijn pols zo, dat ik van boven schreef. Zo veegde ik niet meteen het geschrevene weg en had het één regel de tijd te drogen. Veel minder geklieder in mijn schriftjes, maar wel een punt aftrek voor de houding van mijn schrijfhand… Tsja… De wereld gaat er niet aan ten onder. 😉
  4. Ja. En toen kreeg ik eens een schaar voor linkshandigen en kon daarmee niet netjes langs het lijntje knippen. Tot grote verbazing van iedereen. Het is maar net wat je gewend bent en hoe je daar dan mee omgaat. Ik gebruik nog steeds een schaar voor rechtshandigen. Bij een blikopener maakt het niks uit. Kurkentrekker? Geen idee dat daar een verschil in zit, trouwens. Hockeystick en dunschiller (een normaal mesje doet het ook) gebruik ik gewoon niet. 😉
  5. Is dat überhaupt positief of negatief? Maakt dat iets uit?

  O, en je vierde positieve punt: Waren Hitler en Stalin niet ook linkshandig? Dat soort lijstjes… ja, wat wil je daarmee? Er zijn ook heel veel ‘goede’ mensen rechtshandig – en zeker net zo veel ‘slechte’ mensen.

  Ik heb in ieder geval geen ‘last’ of nadeel ondervonden omdat ik linkshandig ben. Wel was het met teamsport lekker handig: Als ik frisbee speel (ultimate frisbee – even googelen!), is het voor de tegenstander lastiger, mij goed te verdedigen, omdat men er a) niet meer rekent, dat ik met links gooi en b) de verdediging meest die kant niet verdedigt. Vrij spel dus. 😉

  Volgens mij maakt het echt helemaal niks uit bij welke hand je voorkeur ligt.

  1. Ha Hannah! Dank voor je rustgevende woorden en leuk om je ervaring te lezen! Die verkeerde houding van Vicky haar schrijfhand of die scheve lijn bij het knippen overleven we inderdaad wel. Er zijn ergere dingen op de wereld:) Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *