Stelling: belonen werkt beter dan straffen


YES natuurlijk, daar hoef je geen genie of ook maar ouder voor te zijn (eigenlijk zijn die twee wel ongeveer hetzelfde ;-)). Als een kind iets niet doet uit angst (voor straf), dan ‘werkt’ dat wel goed, maar is dat echt de drijfveer waar je als ouder naar op zoek bent? Hopelijk niet… het liefst wil je dat je kind iets doet (of laat) uit intrinsieke motivatie. Maar sommige dingen gebeuren niet uit intrinsieke motivatie. Die moet je ze aanleren, of juist afleren. In alle gevallen vind ik absoluut: belonen werkt beter dan straffen, al denk ik wel dat je er meer geduld voor nodig hebt. En de effecten dus wellicht ook pas op langere termijn ziet dan bij straffen.

Voor de duidelijkheid: ik straf mijn kinderen ook, want ik kan niet altijd het benodigde geduld opbrengen, maar ik doe mijn best om ze ook geregeld te vertellen wat ze wél goed gedaan hebben of hoe knap ik het vind dat ze bijvoorbeeld uit eigen beweging opruimen of speelgoed met elkaar delen. Belonen – met complimenten of aandacht, niet met materiële zaken – werkt ook beter omdat de sfeer thuis dan gezellig is en blijft, wat ook voor jou (als ouder) dan weer winst is.


Oei ik vind deze wel echt lastig. De struggle zit hem vooral in, wat doe je vaak en wat werkt uiteindelijk beter? In de werkelijkheid stuit ik toch vaak op de strafbank of -hoek en vertel ik Kobe en Vicky vaker dan ik wil als ze iets verkeerds doen. Terwijl ik heb gelezen – en weet – dat je dingen juist beter positief kunt benaderen en kunt belonen als ze iets goeds doen. Het omdraaien van hun slechte of stoute gedrag richting hoe het wél moet vind ik eigenlijk heel erg moeilijk.

De nadruk zou in elk gezin ook op de goede dingen moeten liggen. Ik denk alleen dat veel gezinnen in een vicieuze cirkel zitten (wij zelf soms ook) van het benadrukken wat níét goed is. Wat daardoor kinderen ook weer vaker het ‘verboden fruit’ aan het zoeken is ;)Of ik denk dat belonen beter werkt dan straffen? Ja, of YES, uiteindelijk denk ik dat dat een kind meer stimuleert om de juiste dingen vaker te doen dan door hem te straffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *