Stelling: de vijfsecondenregel (met eten) kun je best ruim nemen

Een van mijn vriendinnen heeft er inmiddels de ‘vijfdagenregel’ van gemaakt. Dat vind ik goed gevonden. Ik denk dat het met kleine kinderen vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat ze (wel eens) eten dat langer dan 5 seconden op de grond heeft gelegen in hun mond stoppen. Je kunt dat wel voorkomen door als ouder ten alle tijde op te letten en ze dus nooit langer dan 5 seconden uit het zicht te laten als ze iets eten. Maar ja… wie doet dat? Ik in elk geval niet, terwijl ik toch een (lichte vorm van) smetvrees heb.

Eten gebeurt bij ons (in zeker 95% van de gevallen) aan tafel. Dat maakt het makkelijker te controleren wie wat in zijn mond stopt en waar dat vandaan komt. Toch is het, zeker toen Noël nog kleiner was en alles in zijn mond stopte, wel eens voorgekomen dat ik hem ’s middags ineens zag met een broodkorst in zijn mond die daar al sinds de ochtend lag. Dat is/was natuurlijk niet de bedoeling, maar echt erg kan ik het ook niet vinden. Tegenwoordig begrijpen ze allebei dat het geen goed idee is om eten van de grond te eten, simpelweg omdat dat vaak niet (meer) lekker is, maar ik blijf bij mijn mening: YES, de vijfsecondenregel kun je best ruim nemen.De vijfsecondenregel is al best lang, gezien de stofjes, bacteriën en andere gelukzalige viezigheden op het eten kunnen zijn gekomen. Veel kinderen hebben dit inzicht nog niet en stoppen alles ook na die vijf seconden nog in hun mond.

Zo ook Kobe en Vicky. Die gemakkelijk een stukje gehakt dat de dag ervoor onder de tafel is komen te liggen nog proberen te herkauwen.

Ik heb geen smetvrees. Gelukkig want die R (reinheid) is er soms eentje die bij mij mist, zie ook mijn andere blog. Toch probeer ik de kindjes mee te geven dat eten dat op de grond ligt of heel snel (3 of 5 seconden maakt mij dan niet zoveel uit en zegt kinderen ook niets) of niet opgegeten moet worden.

Met kinderen moet je over die ‘3’, ‘5’ of ‘even snel’ volgens mij niet te moeilijk doen. Of willen doen. Een beetje ruim nemen kan dan ook geen kwaad. Zolang ze niet per ongeluk een knikker in hun mond stoppen en ze stof heus uit zullen spugen, houd ik me kalm bij die regel. YES is dus mijn reactie op de stelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *