Stelling: alle toekomstige ouders zouden verplicht een opvoedcursus moeten volgen

FREDERIEK

Verplicht, verplicht… dat vind ik wel ver gaan. Wel denk ik dat een opvoedcursus voor de meeste mensen zou helpen het ingewikkelde ouder zijn onder de knie te krijgen. Zoals Carmen en ik eerder in een blog al zeiden; opvoeden is één van de meest ingewikkelde dingen die er is, waarom bestaat er wel een verplichte theorie rij-examen en pufcursus maar geen opvoedcursus die bij de standaard zwangerschap hoort?

Het simpelweg eenvoudiger en dichterbij maken van deze hulp zou dan wel handig zijn.

Mijn reactie op deze stelling? Verplicht? NO, het toegankelijker maken en wellicht een andere naam geven? YES!

 

CARMEN
Absoluut YES wat mij betreft. Wil je in een auto rijden? Dan moet je je rijbewijs halen. Wil je juf worden? Dan heb je een papiertje nodig. Wil je de verantwoordelijkheid op je nemen van het opvoeden van de volgende generatie? Dan spring je gewoon in het diepe en zie je wel hoe het je afgaat…

Dat vind ik ergens heel vreemd. Ik zou 100% voorstander zijn van een verplichte opvoedings- of ouderschapscursus voor alle ouders (to be, maar ook met terugwerkende kracht). Ik geloof niet dat er maar 1 goede manier van opvoeden is, dus het zou geen kant-en-klaar Plan van Aanpak moeten zijn dat er dan aan ouders voorgelegd wordt, maar wel een soort universele basisprincipes. Hoe zo’n cursus er precies uit zou moeten zien, weet ik ook niet, maar ik zou in elk geval aandacht besteden aan zaken die voor veel ouders (hopelijk) vanzelfsprekend zijn, maar niet voor alle ouders, en aan vragen waar alle ouders vroeger of later mee worstelen.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe creëer ik een veilige thuissituatie voor mijn kind?
  • Welke voeding is gezond voor mijn kind?
  • Op welke manieren kan ik omgaan met ongewenst gedrag van mijn kind?
  • Op welke manieren kan ik reageren op boosheid of verdriet van mijn kind?

En dan wat algemene do’s en dont’s ofzo, waar bij do’s bijvoorbeeld staat ‘voer af en toe eens een gesprek met je kind’ of ‘laat je kind kennis maken met verschillende smaken’, en bij dont’s ‘schreeuw niet tegen je kind’, ‘geef je kind geen frisdrank’ of ‘zet je kind niet voor onbeperkte tijd achter een beeldscherm’. Dit zijn zomaar wat dingen die nu bij mij opkomen, als je een team pedagogen bij elkaar opstelt weet ik zeker dat ze met iets beters komen ;). En dan zou ik me zelf, ook met terugwerkende kracht, graag opgeven voor de cursus.

2 thoughts on “Stelling: alle toekomstige ouders zouden verplicht een opvoedcursus moeten volgen

  1. Beste mothers and sons, afgelopen februari ben ik begonnen steunbetuigingen te verzamelen om een burgerinitiatief te kunnen doen met het voorstel een ouder/opvoedcursus op te laten nemen in het basispakket (daar gaat de Tweede Kamer over). Ik zie het als een missing link in het zorgpakket voor ouders. Er is zwangerschaps- en geboortezorg en daar hoort wat mij betreft Prille-ouder zorg bij, mentale (relatie van de ouders) en praktische zorg (hoe verdelen we straks zorg en werk, bijvoorbeeld). Volgens mij is dit ook waar jullie blog over gaat. Zouden jullie je steun willen geven voor mijn initiatief en zouden jullie kunnen helpen door ook anderen te inspireren om het initiatief te steunen. Ik heb 40.000 steunbetuigingen nodig voordat ik het aan de Kamer kan voorleggen. Zullen we linken via bijvoorbeeld LinkedIn? Daar komen mijn burgerinitiariefposts en Prille-ouder blogs elke week voorbij. Ik hoor heel graag van jullie. Hartelijke groet, Romy Jeltema

    1. Ha Romy, mooi initiatief! We gaan ons best doen en kijken of we het een plekje kunnen geven. Succes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *