Stelling: Het is oké om een baby (soms) te laten huilen

CARMEN
We zouden eerst de term ‘baby’ moeten specificeren. Bij ‘baby’ denk ik aan een pasgeborene, een kind van laten we zeggen tussen de 0 en 6 maanden. Mijn mening is dan een overtuigende NO. Het is niet oké om die te laten huilen, behalve als je er doorheen zit dat je even afstand nodig hebt. In dat geval ben je toch niet in staat om rustig te troosten, dus dan kun je beter eerst zelf rustig worden.

Ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt, maar kan me voorstellen dat ouders met een huilbaby dat wel eens hebben. Maar in alle andere gevallen ben ik van mening: een baby huilt niet zomaar. Hij heeft altijd een reden, alleen soms is het een reden die wij als ouders niet (kunnen) weten. Dat een kleine baby er ‘hard van wordt’ als je hem laat huilen of dat hij ‘eraan moet wennen’, vind ik zelf echt onzin. Zo’n klein baby’tje heeft geen behoefte aan lessen in hard worden, hij heeft behoefte aan troost en geborgenheid, en als ouder is het je taak om die te geven.

Natuurlijk kent elke ouder zijn kind het beste. Als jij wéét dat jouw kind bijvoorbeeld altijd 10 minuten huilt voor hij in slaap valt, dan lijkt het me prima om dat zo te laten. Maar een baby laten huilen omdat je denkt dat hij daar iets van leert – dat gaat er bij mij gewoon niet in.

Frappant detail: ik had deze stelling al geschreven voordat Noël geboren werd. Hij was een huilbaby, en ik heb hem daarom ook wel eens laten huilen. Omdat ik die afstand even nodig had. En omdat hij zichzelf in slaap huilde. Maar nooit langer dan een kwartier. En nooit was ik zelf volkomen blij met deze aanpak. Dus ik blijf bij mijn mening… NO.

FREDERIEK
Hmm. Hierin ben ik het voor de verandering wel met Carmen eens. NO, ik vind namelijk dat je een paar weken oude baby niet moet laten huilen. Hij huilt dan echt nog niet voor aandacht en heeft jouw geborgenheid en aandacht nodig. Ook al zei ik in mijn blog dat ik Kobe vaak alleen liet en zelf liet spelen, ook als baby. Zodra hij huilde sprong ik de douche uit om hem te knuffelen.

Als je baby leest in termen van boven de 1 jaar, heb ik het idee dat baby’s van die leeftijd oud genoeg zijn om je te manipuleren. Te huilen om aandacht te krijgen. Als moeder voel je vaak wel goed aan welk ‘huiltje’ er uit de slaapkamer komt en of het menens is of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *