Tweedehands shoplog. Dit kocht ik de laatste tijd voor mijn kinderen.

Wie mij kent of wie deze blog al langer volgt, weet dat ik groot fan ben van tweedehands spullen. Kopen, verkopen, ruilen – ik doe het allemaal. Op kinderkledingbeurzen, in kringloopwinkels en op mijn favoriete feestdag van het jaar: Koningsdag.

Overigens koop ik niet alleen voor hen, maar ook voor mezelf vrijwel alleen maar tweedehands. Laatst bedacht ik me dat ik me de laatste keer dat ik kleding kocht in een fysieke winkel als Zara, Mango of H&M niet meer kan herinneren. Een goede zaak, als je het mij vraagt.

De afgelopen tijd heb ik weer eens de XXL Kinderkledingbeurs bezocht, en samen met mijn oudste zoon heb ik kraampjes en kleedjes afgestruind. In zijn ene hand – mét oranje gelakte nagels voor de gelegenheid – hield hij een boterham met pindakaas, in zijn andere hand een portemonneetje met daarin zijn eigen centjes die we die ochtend uit zijn spaarpot haalden. Spullen genoeg om een shoplog mee te vullen dus!


Cars, natuurlijk Cars. Deze vond hij toen hij een rondje liep met zijn vader. Hoewel ik liever zou zien dat mijn zoons (ook) met wat genderneutraler speelgoed spelen, kan ik niet ontkennen noch veranderen dat met name mijn oudste toch het allerblijst wordt van auto’s en alles wat daarmee te maken heeft. En als hij blij is, ben ik dat ook. Deze supercoole vrachtwagen inclusief Hudson was € 3.

Dit is de favoriete aankoop van mijn zoons, en daarmee dus ook van mij. Een enorme en levensechte hijskraan die opzij, omhoog en omlaag kan bewegen. Inmiddels hebben we ook ondervonden dat hij aardig wat gewicht kan tillen. In de buurt van ons huis zijn ze een nieuwe wijk aan het bouwen, dus dat maakt het extra leuk – we zien ‘onze’ hijskraan en de echte tegelijkertijd aan het werk. We kochten hem van twee zevenjarige jongetjes voor € 3.

Dit vond ik zelf vooral zo schattig: een bouwwagen (hoe heet zoiets?) met stenen. Die stenen slingeren inmiddels natuurlijk overal door het huis, maar het idee is leuk. Omdat de grijper aan de achterkant er niet meer op zat, mochten we deze voor € 1 meenemen.

In de categorie speelgoed verder ook nog deze verticale autobaan met treintjes. Hij was € 1. Nadeel is dat de treintjes, net als de stenen, natuurlijk niet netjes naast de baan blijven liggen en dat ik dus geregeld op mijn buik op de vloer lig om ze te zoeken.

En twee insteekpuzzels voor Noël, samen ook € 1. Noël vindt puzzelen telkens leuker worden. Wanneer hij er de rust voor heeft/vindt, maakt hij er soms wel vier achter elkaar. Hij noemt een puzzel overigens “poesj” en een poes… jawel… ook “poesj”.

Als Noël zijn middagdutje doet, doen Elia en ik vaak spelletjes. De laatste tijd is hij helemaal into lotto. Soms mag Noël ook ‘meedoen’, maar die begrijpt er natuurlijk niets van dus dan geef ik hem gewoon wat losse kaartjes om mee te spelen. De lotto’s waren ongeveer € 0,50 per stuk.

De LOCO Bambino was een tip van een vriendin (zie je Sanne, ik luister wel naar wat je zegt ;)) en valt in de smaak, al merk ik wel dat Elia gauw opgeeft wanneer een oefening iets moeilijker is. Hij was € 2. De twee boeken hebben we op het kinderdagverblijf geruild tegen een paar babyboekjes die ik heb ingeleverd (er staat daar een ruil-boekenkast in de gang, hoe leuk!).

Mijn oog viel onmiddellijk op deze twee grote, houten puzzels van Europa en van Nederland, België en Luxemburg. Op mijn werk geef ik naast Nt2 soms lessen burgerschap, wat in het begin (met kinderen die dus nog geen woord Nederlands spreken) vooral neerkomt op topografie. Deze puzzels zijn daarvoor perfect om als oefening te laten maken in de les. Ze waren samen € 2,50.

De Magic Road autobaan is heel lang en kwam met 2 elektrische autootjes erbij, die helaas wel voortdurend geluid maken (gelukkig niet zo hard…). Voor de twee dozen betaalde ik € 7,50, en daarmee zijn ze de duurste tweedehands aankoop voor de kinderen van de afgelopen tijd.

Dan de kleding. Veruit het meest komt van de XXL Kinderkledingbeurs, en het is ook bijna allemaal zomerkleding. Noël heeft eigenlijk zelden kleding ‘nodig’ aangezien ik die van Elia allemaal nog heb, maar ik vind het leuk om hem af en toe in iets nieuws – als in: niet eerder door zijn broer gedragen – te steken. De prijzen weet ik niet exact meer, maar de broekjes waren ongeveer € 0,50 per stuk. De fluoriserend groene is mijn lievelings, ik zie hem daar al helemaal in rondrennen met een voetbalshirtje erboven!

T-shirtjes voor Noël, ook zo’n € 0,50 per stuk. Mijn vriend vindt die met het borstzakje het leukst, en ik twijfel tussen die met de dino of de lichtblauwe erboven.

Dit had hij echt helemaal niet nodig, maar het was € 0,20. En een mooie kleur.

Van de enige trui die ik voor hem kocht kon ik geen foto maken omdat hij in de was zat. Dan maar een actiefoto. Hier showt Noël zijn grijze trui van € 1. De trui komt oorspronkelijk trouwens van H&M, net als veel andere kledingstukken. Niet dat mij dat iets uitmaakt, ik kijk puur naar of ik het leuk vind of niet. Het meeste in de kasten van de jongens is van H&M, Zara, WE of Name It.

Schoenen! Nikes voor Noël, en New Balance en Nikes voor Elia. Die voor Noël zijn volgens mij bedoeld als meisjesschoenen, maar ook daar heb ik geen boodschap aan ;-). De kleine schoentjes waren € 2,50, de New Balance € 3 en de zwarte Nikes € 2.

Gaan we door naar de kleding voor mijn oudste zoon. Aangezien hij geen oudere broer boven zich heeft, had ik voor hem wél echt nog wat zomerkleding nodig. Truien heeft hij eigenlijk wel genoeg, maar bovenstaande drie vond ik zo leuk dat ze toch mee naar huis gingen. Ze waren gemiddeld € 1,50 per stuk. De onderste van de WE is nog veel te groot, maar ach… dan heeft hij hem maar vast.

Twee longsleeves, beiden van H&M, beiden € 1. Elia wil alleen maar longsleeves zonder knopen aan (nog steeds ja), dus deze konden zijn goedkeuring wel wegdragen.

Twee zwembroekjes voor komende zomer. Het waren er drie voor € 1, de derde is effen koningsblauw en zit in de was.

Korte broeken. Veel korte broeken. Omdat hij toch iets aan moet in de zomer, en omdat ik uit ervaring weet dat kleren in de zomer veel sneller vies (want: zweet en zand) worden dan in de winter. Elia vindt natuurlijk die van Cars het coolst. Als het aan hem ligt, draagt hij die elke dag. De broekjes waren gemiddeld € 1 per stuk.

Last but not least (zeker niet least…): T-shirts voor Elia. Heeft hij er echt zoveel van nodig? Nee, zeker niet. Maar voor ongeveer € 0,50 per stuk kon ik ze ook niet laten liggen. Hiervan heb ik er best veel op Koningsdag gevonden. Elia’s favorieten zijn het voetbalshirt en het shirt met de tijgerkop, mijn favoriet is die met de flamingo’s en ananassen.

Dit alles kocht ik, voor de duidelijkheid, niet op 1 dag, maar ongeveer in de afgelopen drie maanden. De zomergarderobe van mijn beide zoons is nu wel compleet, maar dat weerhoudt mij er geenszins van om komend weekend met Bevrijdingsdag weer rond te struinen… 🙂

4 thoughts on “Tweedehands shoplog. Dit kocht ik de laatste tijd voor mijn kinderen.

  1. Blij dat je naar mij luistert 😉 Dat lego-shirt! Beetje jaloers op die vondst. Ben benieuwd wat 5 mei oplevert 🙂

  2. Wat een flinke buit! Ik ben juist alleen maar aan het verkopen/weggeven geweest, ook erg fijn.

    Wat betreft je opmerking over genderneutraal speelgoed ; ik snap het heel goed als moeder van een auto en transformer fanaat. Maar later dacht ik, eigenlijk hè, hebben wij een betekenis gegeven aan die auto’s en niet hij. Auto’s hebben geen gender ? ze vinden leuk wat ze leuk vinden, en hij begon er al mee ver voor enig besef van geslacht, en dat besef zit er nog steeds maar nauwelijks. Met een pop spelen zou dan bijv. zogenaamd vrouwelijk zijn, maar door ze deze connotaties te blijven meegeven, positief of negatief, doorbreken we nog steeds niets.

    1. Dat is ook zo! Zo had ik het nog niet bekeken. En inderdaad, zo doorbreken we niets. Zo bezien zou ik alleen alsnog wel liever willen dat hij wat meer diversiteit in zijn speelgoed zou hebben i.p.v. overal de hele dag door auto’s 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *