Kinderen hebben zoveel minder nodig. Over spullen en verwennerijen.

Situatie 1

Vicky wordt 1 jaar. Ze krijgt van opa en oma een grote witte, prachtige poppenkar, inclusief pop, deken en kussen. Zodat de pop comfortabel kan liggen en ze volledig ingedekt kan worden. De wagen komt uit een groot pak papier en er zit een ballon aan.

De daaropvolgende minuten stort Vicky erop. Niet op de wagen, wat iedereen dacht. Maar de doos.

Situatie 2

Ik loop met Kobe en vriendinnetje Ayla door de dierentuin, te struinen langs de olifanten, te zoeken naar giraffen en foto’s te maken bij de vissen. Zodra we in de buurt van het olifantenverblijf komen dat wordt verbouwd, blijft Kobe staan. Twee gigantische vorkheftrucks en een kleine hijskraan zijn bezig met de bouw. Wegtrekken lukte vervolgens niet meer. Die pinguïns, oerang oetangs, krokodillen en tijgers die nog zouden volgen, konden hem gestolen worden.

Een op maat gemaakte kinderpot, een megaroze speen, jongensachtige boxershorts of lichtgevende schoenen. Of een abonnement op Artis, een uitje naar een megagroot pretpark. Van mij hoeft het allemaal niet zo. Ik denk dat kinderen zoveel sneller vermaakt kunnen worden dan wij tegenwoordig denken en dat dit ook beter is voor hun fantasie is dan alles maar voorschotelen.

Laten we allemaal gewoon normaal doen, dan doen we gek genoeg.

In mijn hoofd zit ook dat ik alle spullen weg zou kunnen doen, zonder dat ook maar iemand hier heel rouwig om zou zijn. De enige mensen die echt balen en zich gepasseerd en teleurgesteld zullen voelen zijn waarschijnlijk de mensen die de kado’s hebben gegeven. Die mooi grote knikkerbaan waar een keer mee gespeeld is en in de speelhoek vol stof ligt, kan wat mij betreft weg.. of klinkt dat heel onaardig?

Wat zou ik wel houden?

  • treinbaan met accessoires
  • garage van hout
  • muziekinstrumenten
  • boeken

De overige spullen kan ik nu niet eens bedenken en hoeven wat mij betreft niet meer in de speelhoek te staan, om de kinderen toch nog een fijne speelmiddag te kunnen bezorgen :). En dan heb ik nog niet eens een opruimwoede gehad. Misschien moet ik die maar ‘es in gaan bouwen..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *