Stelling: het is oké om je kind dezelfde naam te geven als het kind van je vriendin

CARMEN
Oei, lastig. Ik vind dat je als ouder altijd de naam moet kiezen die jij mooi vindt. Ongeacht of die naam heel moeilijk te spellen of uit te spreken is, of hij in de top 10 staat of juist zelden voorkomt, en ongeacht wat andere mensen er (mogelijk) van vinden – alleen zou ik er wel rekening mee houden wat je kind er zelf, in de toekomst, van vindt. Je wilt er immers geen spijt van krijgen. Een naam is iets heel persoonlijks en je kind moet er nog zijn hele leven mee doen. Maar wat als de naam die jij (en je partner) het allermooiste vinden, ineens ook door een vriendin van je gegeven wordt? Ik maakte het onlangs mee. Twee meiden uit mijn (voormalige) hockeyteam gaven hun zoons, die een paar maanden schelen, dezelfde naam. Zij vonden dit allebei geen probleem. Vriendin #1 baalde natuurlijk wel toen vriendin #2 net bevallen was, maar zij en haar man vonden echt geen andere naam mooier en beter bij hun zoon passen dan die…

Dan vind ik YES, het is oké. Maar ben je toevallig tegelijkertijd zwanger met je beste vriendin, hebben jullie het samen vaak over namen, en geef je dan plotseling – zonder het overlegd of aangekondigd te hebben – jouw kind exact dezelfde naam, dan vind ik toch niet echt dat je dat kan maken. Of, althans, ik had het echt niet leuk gevonden als mijn beste vriendin dat gedaan had. Nog los van het feit dat het enorm onpraktisch is als je afspreekt. Je moet het zelf aanvoelen. Het is natuurlijk ook een eer, je erkent de goede smaak van een ander ermee… ik houd het dus bij YES, maar ben tegelijkertijd wél blij dat ik niemand ken die Elia of Noël heet, behalve mijn eigen zoons.

Overigens dachten Frederiek en ik toen we tegelijk zwanger waren ook nog een tijdje dat we onze kinderen misschien dezelfde naam zouden geven, maar dan dus de jongens- en de meisjesvariant (Vicky en Vik of Noël en Noëlle). Dat had ik dan wel weer leuk gevonden. Het werden Noël & Vicky, dus niets van dat al.

FREDERIEK
Dezelfde naam als je vriendin? Ik twijfel hierover. Het lijkt me meer dan logisch dat je als goede vriendinnen ergens in dezelfde richting zit te denken. Je bent per slot van rekening goede vriendinnen. Alleen; ik zou zelf als mijn vriendin nét eerder bevalt van een kindje met dezelfde naam als die ik in gedachte had, toch voor een andere naam gaan.

Andersom zou ik het ook gekkig vinden als een vriendin van mij dezelfde naam zou kiezen. Terwijl ze weet dat mijn kind die naam ook heeft.

Het is niet níét oké denk ik om je kind hetzelfde te noemen als die van je vriendin. Mijn reactie op deze stelling is dus: YES. Ik zou hier zelf vooral een nare bijsmaak van hebben als zoiets zou voorkomen. Ik zou het wel met die vriendin bespreken dat jij jouw naam gaat wijzigen, dat ze ervan afweet.

Het heeft toch ook iets supermoois?

Het is oké om je kind dezelfde naam te geven als het kind van je vriendin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *