Stelling: een oppas moet meerderjarig zijn

CARMEN
Het hangt er vanaf waarvoor je de oppas gebruikt, wanneer en hoe lang, en of er nog een back-up vangnet aanwezig is, of de oppas verantwoordelijk is voor zijn/haar leeftijd enzovoorts. Stel: de kinderen liggen al op bed en je bent maar een paar uurtjes weg en de ouders van de oppas wonen naast je, dan zeg ik: NOIn theorie vind ik dat het dan wel kan. In de praktijk heb ik echter zelf altijd bewust naar meerderjarige oppassen gezocht. Niet dat ik er veel gebruik van maak, maar áls de oppas komt (we hebben nu al ruim een jaar dezelfde ♥) dan is dat vrijwel altijd terwijl ze allebei wakker zijn. En dan ook nog vaak tijdens spitsuur – eten, klaarmaken om te gaan slapen.

Dat is geen hogere wiskunde, maar vergt wel wat ervaring en vooral ook innerlijke rust. Volgens mij hebben de meeste veertien- of vijftienjarigen dat nog niet. Ik denk ook altijd: stel dat er nou iets onverwachts gebeurt. De kans is klein, maar het kan. Kan een puber dan op dat moment nog goed nadenken en de juiste beslissing nemen? Ik werk met pubers, en ik vind ze fantastisch, maar ik zou ze niet zomaar mijn kostbaarste bezit toevertrouwen. Dus uiteindelijk vind ik dat elke ouder zelf mag beslissen waar hij of zij zich prettig bij voelt, maar ik zou het niet doen. Voor mij persoonlijk geldt dus YES, de oppas moet meerderjarig zijn.

FREDERIEK
Ik heb in de afgelopen jaren zo’n vijftien verschillende oppassers gehad. Van buurmeisjes die ‘s avonds oppasten als het al rustig was in de babyslaapkamer tot meiden die echt via een oppascenter kwamen en van 8-18u oppassen. Mijn fijnste (dag) oppassers komen trouwens via via en zijn mijn leeftijd of ouder.

Zij weten wat ze doen, bij de kennismaking pakten ze pro-actief de kindjes op en konden ze zo een lijstje punten noemen die zíj ook belangrijk vonden voor een prettige omgeving om in op te passen.

Een oppas die nog jong is kan goed oppassen, voor een paar keer sporadisch of nét de kindjes in bed leggen. Toch denk ik dat ervaring – en dat is meestal wel op meerderjarige leeftijd – erg belangrijk is bij het regelmatig en voor langere periodes oppassen. Ik zeg dus NO tegen het meerderjarig moeten zijn, maar YES als het gaat om de langdurigere oppassers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *