Stelling: je mag van je (schoon)ouders verwachten dat ze op hun kleinkinderen (willen) passen

CARMEN
Mag je van je (schoon)ouders verwachten dat ze (eventueel, als ze daartoe in de gelegenheid zijn en in staat zijn), (af en toe) op hun kleinkinderen (willen of komen) passen? Ja, met zoveel haakjes en terzijdes denk ik van wel ;). Maar over het algemeen vind ik NO: je mag dit niet van ze verwachten. Ze hebben jou al grootgebracht, en je broers of zussen als je die hebt, dus hun werkelijke taak zit erop. Mij persoonlijk had het heel erg verbaasd als mijn ouders of schoonouders niet hadden willen oppassen of hun kleinkinderen niet hadden willen zien en meemaken, maar ik kan me situaties voorstellen waarin dat wel zo is. Waarin (schoon)ouders het niet willen, of waarin de ouders het zelf niet willen. En dat is dan hun goed recht.

Het kan ook nog zo zijn dat ze het wel willen, maar niet kunnen. Omdat ze twintig kleinkinderen hebben, of een baan, omdat ze ver weg wonen of omdat ze er lichamelijk niet meer toe in staat zijn. Ik ben zelf enig kind, dus voor mijn ouders geldt dat alle kleinkinderen die ze ooit zullen hebben, van mij komen. Mijn vader is met pensioen, mijn moeder werkt parttime. Toen Noël geboren werd, zijn ze speciaal voor mij (of eigenlijk dus voor hun kleinkinderen) verhuisd. Nu wonen ze heel dichtbij mij en passen ze geregeld op. Niet per se heel lang achter elkaar, meestal 2 à 3 uurtjes, maar dat vind ik juist heel erg fijn. Mijn schoonouders hebben in totaal acht kleinkinderen en wonen wat verder weg, maar ook zij doen hun best om geregeld langs te komen. Ik ben superblij met mijn (schoon)ouders, maar ik realiseer me dat niet elke ouder dat geluk heeft.

 

FREDERIEK
Mijn schoonouders en ouders passen om-en-om op Kobe en Vicky. Elke vrijdag is het tijd voor verwennerij, bonbon shoppen en wandelingetjes naar de Albert heijn en terug. Het is natuurlijk te verwachten dat je ouders of je schoonouders het leuk vinden om bij de kinderen te zijn. Maar, of ze het ook leuk vinden om dit structureel te doen of om zonder de ouders op te passen is natuurlijk weer stap 2.

Of ik vind of het te verwachten is dat je (schoon)ouders (willen) oppassen? NO. Net als wat Carmen hierboven zegt; je ouders hebben hun kind(eren) al minimaal 16 á 17 – soms telt dit door tot 24 of ouder – in huis gehaden je zou kunnen zeggen dat ze eindelijk kunnen genieten. Genieten vinden sommigen wekelijks oppassen en sommige ouders genieten meer van sporadisch helpen met het verzorgen van de kindjes. Iedere (schoon)ouder heeft het recht om hier zijn eigen keuezs in te maken. Ook kan dit verschillen tussen opa’s en oma’s. De ene opa is er meer voor het ‘plezier’ en de andere opa is juist degene die de luiers verschoont en de kinderen naar bed brengt.

Belangrijkste lijkt me: duidelijkheid. Vraag aan je (schoon)ouders welke structuur van oppassen ze houden en óf ze dit überhaupt wel willen. Dan kunnen er geen misverstanden of onbedoelde verplichte gevoelens ontstaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *