Ze verwachten teveel van je. Waarom werk en moeder eigenlijk niet samengaat.

De blikken wanneer ik om 17u mijn tas pak om op de fiets te stappen. Het gezucht als ik mijn zoon of dochter moet halen van de kinderopvang omdat een van hen ziek is. Dat zijn nog maar twee voorbeelden van de vele situaties waarin ik me moest verontschuldigen voor mijn kinderen. Het werk als campaign manager bij een digitaal mediabureau zelf is op zich aardig te doen. Ik houd van de stress, de spanning, de klantenmails en de mediastrategieën; alle inhoud van mijn werk in ieder geval. Als ik kijk naar werktijden niet.

Om 8 uur kan ik Vicky al naar de crèche brengen, om 8.20-8.30 is de school van Kobe open om de kleuters weg te brengen. Hier laat om 8.30 de juf een klein belletje horen. Als ouder kun je dus niet voor 8.30 van de school wegrijden naar werk. Ik – die zo’n 35 minuten onderweg is – ben vervolgens om 9.05 pas op kantoor. Vanuit mijn werk wordt er van je verwacht om 8 uur te werken, 8 en een half als je lunch mee rekent. Kortom; tot 18u zou ik op kantoor moeten blijven. Maar…

Om 18u gaat de crèche van Vicky dicht en om 18.30 de BSO. Als ik op mijn werk pas om 18u weg zou mogen, zou het me allemaal sowieso niet lukken. Maar eerder dan 8.30 van Kobe zijn school weg gaan, kan ook niet. Hoe kun je als ouder bij een bedrijf werken waar de werktijden zijn ingeburgerd en waar het nieuwe werken nog niet ingevoerd wordt?

Ik denk dat het huidige werkleven niet passend is met het ouderschap. En dat moeders (en vaders ook) zich in dat geval in bochten moeten wringen om het logistiek allemaal voor elkaar te krijgen. Logisch dat zoveel vrouwen stoppen met werken en thuisblijfmoeder worden. Natuurlijk claimen zij ‘dit te doen voor hun kinderen’. Maar ik denk dat er minder noodzaak is om thuiswerkouder te worden, wanneer het hen door hun werkgevers gemakkelijker gemaakt zou worden om een flexibelere werkweek te hebben.

Reden temeer om ook te twijfelen over het werkveld waarin ik als moeder werkzaam ben.

Misschien moet ik freelancer worden? Oh nee, dat is financieel gezien weer spannend.

Wie zit er – samen met mij – in deze struggle?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *