Stelling: een babyshower bij de tweede (of derde, of vierde..) is nergens voor nodig

CARMEN
Nodig, nodig… een babyshower is natuurlijk nooit echt nodig. Maar wel leuk. Hoewel ik eerst altijd dacht van niet. Bij je tweede zwangerschap heb je sowieso al veel minder tijd om ergens bij stil te staan, omdat er al een ander klein figuur rond rent. Alle babyspullen heb je bovendien nog, of je hebt bedacht dat ze eigenlijk toch niet zo nodig waren, dus die wish list die je bij de eerste zwangerschap nog had is er nu ook niet meer.

En toch… toch vond ik het zelf bij mijn tweede zwangerschap al jammer dat ik er minder bij stilstond, dat ik letterlijk minder tijd had bezig te zijn met het (tweede) jongetje in mijn buik. Ik voelde me soms ook schuldig, tegenover de rond rennende peuter, maar ook tegenover mijn ongeboren kind. Want hij was exact even welkom, al kreeg hij niet exact evenveel aandacht. In de buik al niet, en daarbuiten ook niet. Dat is inherent aan het tweede (of derde, vierde enz.) kind zijn. Ook toen hij eenmaal geboren was, bleef dit verschil merkbaar. Er kwam minder kraamvisite, en ik ontving minder geboortekaartjes.

Daarom is mijn mening een overtuigende NO: een babyshower is wél even ‘nodig’ als de eerste keer. Niet omdat de moeder in kwestie nog dingen op haar verlanglijst zou hebben, wél omdat een tweede kindje evenveel verdient als de eerste. Evenveel liefde. En aandacht. Van de ouders, en ook van de vriendinnen. Dus, lieve vriendinnen van me, dank jullie wel dat jullie ook de tweede keer in actie gekomen zijn .

FREDERIEK
Ik heb twee babyshowers gehad. Eentje op een onverwacht moment, en een die sowieso onverwacht was aangezien het mijn tweede kindje was. Van beide feestjes heb ik enorm genoten en bij beiden vond ik het enorm waardevol dat mijn vriendinnetjes zoveel aandacht hadden besteed aan het mij een fijne middag bezorgen. De eerste was met alles erop en eraan, van babyfotoslinger tot cup cakes en van vrouwenkletspraat tot zwangerpraat. De tweede was een bescheiden clubje vriendinnetjes en een bezoekje aan de pedicure. Erg fijn!

Mijn motto in het leven is: er is altijd een reden voor een feestje. Of je nu dus een, twee of drie kinderen krijgt, waarom zou je deze levens niet allemaal enorm met je beste vriend(inn)en vieren. Vier gewoon alles waar je blij van wordt en geniet daarvan.

Maar dan toch… is mijn reactie bij het houden van een tweede babyshower; dat is niet nodig. YES op de stelling dus! Het is wat mij betreft iets te overdreven om er vanuit te gaan dat je er eentje krijgt als je al een kindje hebt. Organiseer desnoods als je zwanger bent van een tweede zelf met vriendinnetjes een gezellig middagje weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *