Eetdagboek: dit eet mijn peuter echt (niet)

Ik vind het super interessant om te zien wat andere kinderen zoal eten. En in hoeverre ouders erin meegaan of hun eigen avondeten erop aanpassen. Ik doe dat namelijk wel een beetje. Ik kook zeker niet apart voor de jongens, maar ik houd dingen vaak wel gescheiden van elkaar (dus bijvoorbeeld wat losse stukken paprika in plaats van alles door de saus) omdat ik weet dat de kans dan groter is dat ze het eten.


Ook ben ik niet vies van wat onderhandeling bij het avondeten. “Als je je bord niet leeg eet, krijg je ook geen toetje” zul je mij nooit horen zeggen. Maar laatst heb ik Elia bijvoorbeeld 1 smartie beloofd als hij alle sperziebonen zou opeten die nog in de pan zaten. Hij houdt van sperziebonen, dus een straf was het niet. Hij at alle 20 sperziebonen (of zoiets, het waren er echt veel!), en kreeg toen 1 smartie. Een goede ruil als je het mij vraagt. Ook zet ik vaak de groenten als eerste op tafel, of ik geef ze een bakje rauwkost terwijl ik sta te koken (met bijvoorbeeld paprika, tomaatjes, wortel en olijven).

Over het algemeen heb ik niets te klagen over hoe de jongens eten. Noël eet eigenlijk alles wel, behalve broccoli. Elia eet juist weer zo’n beetje alle groenten behalve erwten en gekookte worteltjes, maar is geen fan van sausjes. Alleen van rode pastasaus.

Hier komt ons eerlijke eetdagboek. Ik vertel per dag wat er die dag op tafel stond, en wat de peuter er daadwerkelijk van gegeten heeft. Ik eet zelf vegetarisch en voed de jongens ook zo op. Soms komt er echter toch vlees op tafel, omdat mijn vriend dat lekker vindt en de jongens ook. Ik denk dat dit gemiddeld eens per week voorkomt. Ik struggle hier nog wel mee, en ook met hoe ik meer bewustzijn bij Elia kan creëren, daar heb ik hier ook over geschreven.

Maandag

Wat wij aten: pasta met vegetarisch gehakt, courgette en paprika, sperziebonen en rijst (bijzondere combinatie, denk je nu misschien, maar de rijst was nog over van de dag ervoor en eten weggooien daar doe ik niet aan).
Wat de peuter at: alle sperziebonen en het meeste van de pasta.

Dinsdag

Wat wij aten: risotto met champignons, courgette en broccoli.
Wat de peuter at: aanvankelijk niks. Later, toen zijn vader thuiskwam, toch nog het halve bakje.

Woensdag

Wat wij aten: wraps met een sausje van tofu en gegrilde groenten en avocado.
Wat de peuter at: een droge wrap met geraspte kaas, paprika, komkommer, en na lang aandringen ook wat blokjes tofu.

Donderdag

Wat wij aten: gebakken aardappelschijfjes, (vegetarische) hamburger en bloemkool.
Wat de peuter at: hetzelfde.

Vrijdag

Wat wij aten: pizza met mozzarella en zongedroogde tomaatjes, broccoli, doperwtjes en gekookte worteltjes.
Wat de peuter at: twee stukken pizza en behoorlijk wat broccoliroosjes.

Zaterdag

Wat wij aten: rijst met sperziebonen en groenteballetjes.
Wat de peuter at: alle groenteballetjes, alle sperziebonen en een paar happen rijst.

Zondag

Ons avondeten van zondag staat niet op de foto omdat Elia bij een vriendje (om precies te zijn: zijn beste vriend) ging eten. Hij at daar frietjes.

Dit was ons eerlijke eetdagboek van een willekeurige week. Wat eten jullie kinderen zoal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *