Van pepernoot tot pakjesavond. Een peuter in de Sinterklaasperiode.

Die goedheiligman komt weer langs. Als je peuter een kleuter begint te worden, starten de vragen. Over het schoen zetten, over de hoeveelheid mandarijntjes die het paard lekker vindt, over al het snoep en natuurlijk de kadootjes die de Sint meebrengt. Bij ons is het een traditie om Sinterklaas met de familie te vieren. Soms met kado’s en gedichten, maar voornamelijk met erg veel kado’s. En ’s avonds kwam je dan terug van het kado’s uitpakken en kon je met al je spulletjes gaan spelen, je dubbele-set cd’s (ja dat was mijn tijd) gaan luisteren van Kinderen voor Kinderen en chocoladeletters oppeuzelen. En vervolgens misselijk maar verzadigd in bed te belanden…

De fijne herinneringen die ik aan Sinterklaas heb, wil ik natuurlijk erg graag doorgeven aan mijn kinderen. En aangezien Kobe nu op de leeftijd is dat hij zijn schoen gaat zetten, bang is voor de pieten en zijn verbazing uit over het paard dat ook over het dak moet lopen, vond ik het een goed moment om alle tradities op een rijtje te zetten. En natuurlijk de manier hoe en vooral in welke mate je met deze tradities om kunt gaan.

Tradities

 1. Schoen zetten
  Ja, hij heeft afgelopen weekend voor het allereerst zijn schoen gezet. Dit mag van ons 1 keer in de week; in het weekend. Maar dan wel echt goed. Met een kado en heel veel snoep. Lekker duidelijk; 1 keer per weekend. En scheelt weer kadootjes kopen, al heeft de Hema heel veel leuke schoenkadootjes tot €5,-.
 2. Kado’s
  Hmmm kado’s. Ja, tot nu toe dus vooral klein kadootje voor in zijn schoen. Tijdens pakjesavond koop ik 1 of 2 kadootjes. De rest wordt waarschijnlijk door opa’s en oma’s aangevuld haha! Ik ben hier dus zelf wat minder van. Met 1 of 2 kado’s kunnen Kobe (en vooral Vicky) geloof ik al de hele avond zoet zijn namelijk.
 3. Surprises en lootjes trekken
  Leuk! Maar hier vind ik Kobe nog iets te klein voor..
 4. To exist or not to exist
  Tja, ik heb het wandelend naar school van mijn buurmeisje gehoord. Ik laat dit wel op zijn beloop. Tot nu toe woont die goedheiligman in Spanje en komt ‘ie eens per jaar langs.
 5. Die witte baard en al die vooroordelen
  Toen ik dit opschreef vond ik hem heel logisch en nu snap ik mezelf even niet meer. Vooroordelen, witte baard? Tja, volgens mij is het gewoon een hele oude man met een baard, die kindjes heel lief vindt. Oh, nu klinkt het weer meer voor in een #metoo blog..
 6. Roetveegpiet, regenboogpiet, schoorsteenpiet of ‘gewoon’ zwarte piet
  Wij hebben gisteren de term ‘schoorsteenpiet’ erin gebonjourd en dat vond Kobe prima. Geen pietendiscussie bij ons in huis.


Hoe vier jij sinterklaas?

2 thoughts on “Van pepernoot tot pakjesavond. Een peuter in de Sinterklaasperiode.

 1. Heb altijd al meer met kerst gehad en ben nu heel blij dat mijn kinderen nog te jong zijn om echt in de Sintmanie mee te gaan (eentje is 2 en de ander 3 maanden). Hier dus nog geen schoenen gezet en het zegt ze verder nog niets. Vieren wel pakjesavond met de familie omdat er ook oudere kindjes zijn die het wel helemaal beleven. Ik las laatst iets over maximaal vier cadeautjes (something they want, something they need, something to wear and something to read) en ik denk dat ik dat wel een goede regel vind. Ze hebben al zo veel en het is al snel overweldigend.

  1. Hi Mirte, dank voor je reactie. Ik denk ook dat het de kinderopvang en school is die het onderwerp een beetje doorvoeren (helaas). Het liefst had ik ook wat langer gewacht. Ik vind de ‘want, need, waar, read’ een hele goeie, ga ik even aan de opa’s en oma’s doorgeven en ook 😉 groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *