Stelling: aan tafel moet het vooral gezellig zijn

Kobe eet aardig goed. Ik denk dat dit met een aantal factoren te maken heeft. Enerzijds houdt Kobe dus best wel erg van eten en hebben we best veel tijd geïnvesteerd in het leuk maken van avondeten. Dat was even lastig aan het begin maar blijkbaar een goede investering geweest, want hij vindt het tafelen met ons dus ook leuk. Anderzijds denk ik dat het ook komt door het feit dat bij ons aan tafel de afspraken heel duidelijk zijn: je eet aan tafel, eet (zoveel mogelijk) je bord leeg, blijft op je kont zitten en er is geen speelgoed bij het avondeten aanwezig. Oh! En niet eten bij de TV, altijd aan tafel. En het liefst zoveel mogelijk met het hele gezin. Die laatste twee zijn meer situatie omschrijvingen dan regels, maar draagt zeker bij aan de hele eetsituatie.

Ik ben het enigszins eens dat het gezellig moet blijven aan tafel, dus YES. Wel vind ik dat je als ouders af en toe best een wat minder gezellige sfeer mag accepteren, als je kind iets niet wil eten, aan het spelen is met zijn eten en hier negatief op reageert. Ik heb er dan geen moeite mee om het af en toe wat minder gezellig te laten zijn. Ook geef hem geen ander eten als hij iets niet lust. Maar omdat wij erg duidelijk zijn in de regels, weet hij dat ook… En daardoor kan het gezellig blijven 🙂

CARMEN
Elia eet bij vlagen goed en bij vlagen niks. Ik maak daar nooit een probleem van. Volgens mij kan hij zelf prima aangeven wanneer hij vol zit of simpelweg geen trek heeft, en wie ben ik dan om hem te gaan dwingen tot eten? Ik heb soms zelf ook wel eens geen trek, dat mag gewoon.

De regels bij ons aan tafel zijn ongeveer dezelfde als bij Frederiek, met uitzondering van het bord leegeten dan: je zit op je kont, je staat pas op als je niet meer hoeft en je speelt niet met je eten. Ook hier wordt nooit voor de televisie gegeten, ook niet bij het ontbijt of tussen de middag. Eten doen we bovendien zoveel mogelijk als gezin met z’n allen aan tafel.

Ik wil graag dat Elia het leuk vindt om met ons aan tafel te zitten/eten. Belangrijker dan dat hij (veel) eet, vind ik dat hij samen aan tafel zitten als iets positiefs ervaart. Ik zou dat moment dan ook niet aangrijpen om een ruzie uit te praten of een lange discussie te voeren over wat ik wil dat hij eet. Dus YES, aan tafel moet het vooral gezellig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *