Boekrecensie: Opvoedmythes

Toen ik dit eenvoudige, dunne boekje in de bibliotheek bij de opvoedkundige boeken zag staan – ik ben daar kind aan huis – sprak het me gelijk aan. Mythes ontkrachten, of juist niet, daar houd ik van. Het fascineert mij bovendien hoe het kan dat sommige mythes zo hardnekkig zijn en al jaren meegaan of door iedereen aan elkaar doorgegeven worden, terwijl ze eigenlijk al achterhaald zijn.

Schrijfster Marga Schiet publiceerde dit boekje in 2017. Zij was begin 20 toen ze haar eerste kind kreeg en wist niets van opvoeden, maar werd wel van allerlei kanten bestookt met adviezen. Later werd ze pedagoog en merkte ze dat ouders nog steeds overladen werden met ongevraagde adviezen, die bovendien vaak op onwaarheden berustten. In dit boekje heeft Schiet de vele opvoedmythes die ze zelf ooit te horen heeft gekregen of gelezen heeft verzameld en ze voorzien van het stempel ‘waar’ of ‘niet waar’.

Waar is de nuance?

Waar of niet waar dus. Maar het is toch niet allemaal zo zwart-wit? Zeker niet, en gelukkig erkent Schiet dat ook. Als oplossing heeft ze ervoor gekozen om sommige mythes ‘een beetje waar’ of ‘waar en niet waar’ tegelijk te noemen. Heel genuanceerd is het geheel nog steeds niet, maar dat komt ook doordat er slechts één klein paginaatje aan elke mythe gewijd is. Verder betwijfel ik soms hoe grondig de research van Schiet precies geweest is, maar dat is moeilijk na te gaan, te meer omdat er geen lijst met bronnen bij staat.

Dit kun je niet menen

Sommige mythes hebben bovendien een hoog ‘dit kun je niet menen’-gehalte. Het lijkt daarbij of Schiet haar lezers onderschat. Want, kom op, welke weldenkende ouder denkt er anno 2018 nog dat frisdrank geen kwaad kan voor kinderen? Die mythe is gelukkig dan ook niet waar. Nog een paar mythes waarbij ik voor het lezen al wist welke kant dit op zou gaan:

  • Een bedplassende kleuter verdient straf
  • Je hoeft een tweejarige nog niet te vertellen dat je gaat scheiden
  • Tandenpoetsen is het eerste jaar nog niet nodig
  • Huilen is goed voor de longetjes
  • Een baby voorlezen heeft nog geen zin
  • Enig kind zijn is zielig
  • Kinderen van alleenstaande ouders komen veel tekort
  • Jongens horen niet met poppen te spelen

Wat denk je zelf? Niet waar natuurlijk. Allemaal niet waar. Gelukkig bevat het boekje naast deze mythes, waarop het antwoord vrij voor de hand liggend is, ook interessantere. ‘Confronteer een eenkennig kind niet met vreemden’ bijvoorbeeld, of ‘een peuter die stottert heeft hulp nodig’. Of deze twee waar of niet waar zijn ga ik niet verklappen ;-).

Leuk als kraamcadeau

Opvoedmythes leest snel weg, de lay-out is prettig en er valt ook nog iets uit te leren. Hoewel ik zoals gezegd niet te zwaar zou tillen aan de uitkomsten, is het wel boeiend na te gaan waar een bepaalde mythe vandaan komt. Dat staat er dan ook altijd bij: er is een stukje ‘De theorie’, ‘De praktijk’ en tot slot ‘De conclusie’.

Ik zou dit boek dus niet aanraden naar mensen die op zoek zijn naar wetenschappelijk bewijs, maar wel aan mensen die gewoon, voor de leuk, wat lichtere kost willen lezen en die een korte concentratieboog hebben. Pas bevallen vrouwen bijvoorbeeld. Wellicht een leuke tip als kraamcadeau?

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★ ★

 

Linda het opvoedboek. Willekes slaap. Vogelpoel Kit Down. Jaeger Lindner Groot worden ze toch wel Pronk waarom ik geen strenge moeder ben gezond hechten. Feddema ja is ja nee is nee Bloemink Hypermama ouders opgelet bronson merryman Kleyn Cesar Henselmans consuminderen met kinderen Slimani Lullaby Breemer Alle ouders klungelen maar wat aan Kelder ik moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *