Van vrouw tot moeder. Waarom die modus zo verandert. En bij papa’s minder.

Ik denk dat veel vrouwen overgaan op de moedermodus. Ook naar hun man of vriend toe en in hun bijzijn. Het bemoederen van je kinderen en vervolgens iets tegen je partner zeggen en dan volledig switchen van moeder naar vrouw is lastig. Merk ik vaak. Dus kom ik vaak in de situatie dat ik  M. automatisch bemoeder.

Hoe kan het ook anders dat relaties soms in zwaar weer komen. Vrouwen vergeten af en toe de vriendin en niet continu de moeder te spelen. Hierbij een paar momenten die ik de laatste tijd heb gehad die een mooi (of lelijk) voorbeeld hiervan zijn.

Situatie: Kijk uit!

Kobe ik en hij lopen langs het hockeyveld naar huis. Kobe wil springen van twee best gevaarlijke randjes.


Ik: “Doe je voorzichtig, Kobe.”
Ik kijk naar M. en zeg nog een keer:
“Voorzichtig, he?!”

Wat doet me nou dit een) überhaupt herhalen. Alsof hij er niet een meter vanaf stond. En twee) herhalen op een zo kinderachtige manier naar hem toe. Ik kan ook naar hem toe op een normale toon aangeven dat ik vind wat Kobe doet niet oké is. Eigenlijk hoef ik helemaal niet tegen hem te zeggen dat ik het gevaarlijk vind, dat vindt hij heus ook wel.

Situatie: Ontbijten

Samen ontbijten is bij ons standaard. Dat doen we eigenlijk altijd, ook als dat betekent dat we dan wat later op ons werk zijn. Hier een situatie die tijdens het ontbijt dan heel herkenbaar is.


Ik vraag aan M.: “Hoe ziet jouw dag eruit?
Hij haalt zijn schouders op. Is waarschijnlijk al volledig met zijn hoofd in de drukke werkdag.
Nou, ik verwacht wel dat we af en toe aan elkaar vertellen wat voor dag we gaan hebben. Kun je iets vertellen?”

Ik denk over het algemeen dat veel vrouwen snel overgaan in deze moedermodus. Ook ik dus. Waarschijnlijk dagelijks. Al heb ik dit niet altijd door.

Andersom kom ik in minder situaties terecht waarin M. zich als papa gedraagt, en minder als man. Bedenk ik me nu. Is het niet ook zo dat mannen hun papamodus dichterbij henzelf ligt? Waarom zouden vrouwen zich sneller aanpassen? Misschien vinden vrouwen het belangrijker om een bepaalde rol aan te nemen als het om moederschap gaat en denken zij op die manier meer overwicht te krijgen.

Stof tot nadenken toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *