Stelling: het is oké om je peuter naakt rond te laten lopen waar onbekenden bij zijn

FREDERIEK
Ik heb hier eigenlijk helemaal geen mening over. Volgens mij heeft dit een heel groot ‘het hangt er vanaf in welke situatie’ – gehalte. Als volwassene ga je toch ook niet overal in je blootje rondlopen? Voor peuters is deze straal en ruimte van acceptatie wel iets groter, maar ook voor hen geldt een groot gedeelte van die regels.

Mijn reactie: YES. Het is wat mij betreft oké om je peuter naakt rond te laten lopen waar onbekenden bij zijn mits dit een toegankelijke situatie is waar dit inderdaad oké is. Met een naakte peuter thuis hangen met vrienden die te eten komen of bij opa en oma naakt rondrennen nadat oma hem/haar in bad heeft gedaan? Prima. Maar je peuter naakt rond te laten lopen in een openbaar café… Nope, lijkt me niet!

CARMEN
Ik vind dit zelf soms moeilijk, merk ik. In Centerparcs bijvoorbeeld. Daar ging ik na het zwemmen douchen met Elia (toen 3 jaar en 2 maanden en nog niet zindelijk). Ik deed zijn zwemluier uit en stapte met mijn naakte peuter onder de douche. Ik vond dat zelf toen niet gek. Maar iets in mij had het toch fijner gevonden als hij een zwembroekje aan had.

Het wordt zo raar als je het zelf maakt, natuurlijk. En ik wil niet zo’n spastische moeder zijn of worden die overal gevaar ziet of in elke volwassen man een pedofiel. Deze angst wil ik ook niet op mijn kinderen projecteren. Tegelijkertijd vind ik het onnodig om ze langer dan noodzakelijk naakt rond te laten lopen. Zowel thuis als bij onbekenden. Ik weet ook niet hoe relaxt ik het zelf zou vinden als ik bij mensen ging eten en er liep een naakte peuter rond. Dan zou ik ook denken: waarom heeft dat kind geen onderbroek aan?

Het heeft denk ik ook te maken met hoe (vrij) je bent opgevoed, en wat je wilt doorgeven. Ik knuffel mijn naakte zoons wel altijd bewust. Thuis, wanneer er niemand anders bij is behalve hun vader. Dat vind ik belangrijk en ook fijn. Maar als er onbekenden bij zijn (of zelfs bekenden dus!) zou ik het toch een prettiger idee vinden als ze iets om hun kleine lijfjes hadden. Dus NO, het is niet oké om je peuter dan naakt rond te laten lopen.

1 thought on “Stelling: het is oké om je peuter naakt rond te laten lopen waar onbekenden bij zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *