Slaaptrainer Zazu het schaap maakt korte metten met vroege vogels

Tijdens het schrijven van deze review kwam ik erachter dat Zazu het schaap eigenlijk niet Zazu heet, maar Sam. Zazu is het merk dat meerdere dierenwekkers heeft. Maar voor mij blijft hij Zazu het schaap, de wekker die korte metten maakte met het vroege opstaan van mijn oudste zoon.

Dit is hem dan. Een kinderlijk eenvoudig design, en een even simpel achterliggend idee: Zazu gaat slapen wanneer je kind gaat slapen. Dan doet hij zijn ogen dicht. En wanneer hij wakker wordt (op een door de ouders vooraf ingesteld tijdstip), doet hij zijn ogen open. Een halfuur voordat het schaap zijn ogen open doet, licht het schermpje echter al op. Mocht je kind dan dus al wakker zijn, dan weet hij dat het nog geen tijd is om op te staan, maar wel bijna.

Hoe het werkt

Heel simpel dus. Je stelt Zazu in op een tijd die jou schappelijk lijkt (bij ons staat hij dagelijks op 7.20, maar je kunt dit per dag aanpassen als je dat wilt). Het instellen gebeurt met een paar drukken op verschillende knoppen. Als wij klaar zijn met instellen, doet het schaap zijn ogen dicht. We wensen hem samen ‘welterusten’ en Elia geeft hem een kusje (altijd op de klok zelf, nooit op zijn hoofd gek genoeg). Dan zetten we Zazu op een laag kastje naast zijn bed, waar hij hem goed kan zien.

De volgende ochtend licht het schermpje op en om 7.20 doet Zazu zijn ogen open. Dit doet hij in stilte. Dat vind ik zelf een groot voordeel. Er zijn ook kinderwekkers die dan een liedje beginnen te zingen, maar ik wil niet dat hij Elia daadwerkelijk wakker maakt. Wij gebruiken hem puur om aan te geven wanneer hij uit bed mag als hij al wakker is. Zazu blijft dan de hele dag wakker, totdat het bedtijd is en dan herhaalt het ritueel zich.

Elia doet geen middagdutje meer, als je kind dat nog wel doet kun je hem natuurlijk ook daarvoor gebruiken.

Eigenschappen

  • Zazu heeft 2 tijdsinstellingen: je kunt hem instellen op een bepaald tijdstip (zoals wij doen), of je kunt hem wakker laten worden na een bepaald aantal minuten (misschien handig voor het middagdutje?)
  • Je kunt het alarm op een andere tijd instellen dan dat het schaap zijn ogen open doet. Dan zou je Zazu dus bijvoorbeeld zijn ogen kunnen laten openen om 7.00, maar het daadwerkelijke geluid pas om 8.00 instellen.
  • Het LCD scherm gaat automatisch uit, maar je kunt het ook zo instellen dat het de hele nacht blijft branden. Dan kan hij ook dienst doen als nachtlampje.
  • Hij werkt op 4 AA batterijen.
  • Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar.

Onze ervaring

Ik ben groot fan van Zazu het schaap. De eerste week dat we hem hadden, was wennen. Elia vond het weliswaar schitterend om te zien hoe we hem instelden en hoe hij zijn ogen dicht deed, maar toen ik hem die ochtend vertelde dat het schaap nog niet wakker was en dat hij dus ook nog niet uit bed mocht, had hij daar geen enkele boodschap aan.

We hielden vol, en langzamerhand begon hij te begrijpen dat het menens was. Als hij bijvoorbeeld weer eens wilde dat ik om 6.00 met hem in de woonkamer ging spelen, dan zei ik: “Het schaap slaapt nog, dus ik ga ook weer naar bed. Je mag zelf spelen als je wilt, maar je mag me niet wakker maken, pas als het schaap zijn ogen open doet.

Om deze reden denk ik ook dat de slaaptrainer geschikt is vanaf 2,5 jaar, dan kun je zulke zinnen namelijk zeggen en begrijpt je kind je ook echt. Vervolgens draaide ik me resoluut om en ging weer in mijn eigen bed liggen met de slaapkamerdeur dicht. Heel snel was Elia eraan gewend en accepteerde hij de nieuwe situatie.

Nu roept hij me nog steeds wel eens vóór 7.20, maar dan weet hij dat we niet gaan spelen. Ik geef hem dan soms wat te drinken, waarna hij (als het echt nog vroeg is) weer in slaap valt. Soms is Zazu echter al bijna wakker (en dat weten we dan allebei dankzij het oplichtende schermpje) en dan kletsen we wat totdat hij zijn ogen open doet, waarna we samen naar de woonkamer gaan.

Zijn er dan geen enkele nadelen aan Zazu? Ik heb er tot nu toe eentje gevonden, en dat is dat het schermpje wel vrij fel oplicht wanneer het nog een halfuur duurt voordat hij zijn ogen opent. Elia zegt dan: ‘Hij gaat bijna zijn ogen open doen’, maar een halfuur is – zeker in de ogen van een kind – natuurlijk niet bijna.

Eindscore:
★ ★ ★ ★

2 thoughts on “Slaaptrainer Zazu het schaap maakt korte metten met vroege vogels

    1. Haha mooie, dat heeft Elia nooit geroepen. Maar wel dingen als ‘het is niet donker, ik wil naar buiten’ (…) om 5.30 of een ander ellendig tijdstip…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *