Stelling: geborgenheid is belangrijker dan zelfredzaamheid

CARMEN
Gevoelsmatig zeg ik meteen YES. Maar hoe kom ik hier nou bij? Omdat ik het zelf veel fijner vind om mijn kinderen geborgenheid te geven dan om ze zelfredzaam te maken? Ja, dat sowieso. Verder geloof ik ook dat zelfredzaamheid min of meer vanzelf wel komt, naarmate een kind ouder wordt wíl het ook steeds zelfredzamer worden. Hij leert dat ook op de crèche en op school. Maar zorgen voor geborgenheid, dat is toch in eerste instantie een taak van de ouders.

De piramide van Maslow gaat uit van wat ieder mens nodig heeft. In deze piramide staan de menselijke behoeftes geordend. Het idee is dat je niet aan een volgende behoefte kunt voldoen, als er niet aan die daaronder voldaan is. Onderaan de piramide staan de primaire behoeftes (eten, drinken, slaap) en bovenaan de meer abstracte behoefte aan zelfontplooiing. In deze piramide staat veiligheid (waaronder geborgenheid) hoger dan zelfredzaamheid. Of nou ja, het staat dus lager in de piramide maar hoger qua behoeftes waaraan voldaan moet worden ;).


FREDERIEK
Als ik op een stelling moet reageren probeer ik dit eerst puur op gevoel te doen. Deze stelling brengt het gevoel ‘de rillingen’ bij me naar boven omdat ik weet waar ik in mijn gezin de nadruk op leg versus wat ik eigenlijk zou willen. Het zelfredzame wat ik probeer bij mijn kinderen te stimuleren staat op dit moment nét wat hoger op mijn lijstje dan geborgenheid. Dit is niet omdat ik geborgenheid per sé minder belangrijk vind, alleen kan ik dit wat minder geven. Of misschien ingepakt in het pakketje dat ‘zelfredzaamheid’ heet. In mijn opvoeding probeer ik bewust – maar vaker onbewust – mijn kinderen zelfstandigheid aan te leren. Maar hierdoor ook het vertrouwen te geven dat ik er voor ze ben wanneer zij dit écht nodig hebben, en niet bij het minst geringste.. en hier komt dus de geborgenheid weer naar voren:)

Als reactie op deze stelling is bij mij dus NO, geborgenheid is niet belangrijker dan zelfredzaamheid. Beide onderdelen zijn van extreem belang, maar zoals je ook bij het genieten van alcohol moet doen; ‘alles met mate’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *