Ouder zijn (parent) is een project management functie. Full time.

Ervoor zorgen dat de kinderen oppas hebben, appcontact hebben mét de oppas als ze er niet uit komt, eten klaar zetten zodat de oppas dat kan geven en zelf kan eten,  opa’s en oma’s enthousiasmeren of up to date houden over hoe het met de kindjes gaat, ervoor zorgen dat ze op tijd ingeschreven zijn op hun crèche, school of BSO, dokters- of tandartsafspraken plannen, ervoor zorgen dat ze op tijd op bed liggen, traktatie maken bij verjaardagen, de opvang laten weten als er file staat, een call verzetten op je werk omdat je kind ziek is en opgehaald moet worden, kado kopen voor de buurjongen die jarig is, ervoor zorgen dat dat ene ontbijt er is voor de ochtend erna, groente pureren voor de gehele week, koffie voor het zondagochtend bezoek in huis hebben, een slaapplan maken zodat je kind niet de hele avond huilt, afspraken plannen dat je kinderen inentingen krijgen, en ervoor zorgen dat alle avond- en weekendafspraken op tijd in de agenda gezet worden.

En zo kan ik dus wel zo’n vijf pagina’s doorschrijven over het project management stuk wat bij het hebben van kinderen hoort. En dan vergeet ik bijna alle persoonlijke issues, van dagcrème kopen, bezoekjes aan de kapper tot aan de autotank vol laten lopen zodat je geen panne hebt.

Ik houd van werken. Ik houd van (leuke) dingen plannen en ook dat dingen goed geregeld zijn. Met een beetje chaos en een klein beetje wirwar, maar ik houd wel van duidelijkheid. Ik denk dan ook dat je om een fijn, rustig en geregeld huishouden wilt hebben, je je project management skills moet trainen. Waarom is het dan zo dat hier bijna geen aandacht aan besteed wordt? Wel aan alle losse onderwerpen; hoe geef je borstvoeding, hoe zit de peuter in elkaar, hoe vind je de juiste oppas? Maar niet: hoe wikkel je alle eindjes aan elkaar? Hoe werk je én ben je mama; hoe combineer je alles?

Overigens denk ik niet dat er te weinig aandacht aan wordt besteed, er wordt over het algemeen veel over gepraat. Maar volgens mij bestaan er weinig cursussen voor het moederschap. Project management dat moederschap heet.

Nu vind ik niet dat je een blog een cursus kunt noemen. Wel heb ik al wat tips op een rijtje gezet waar mama’s die project management lastig vinden. Tips waar ik natuurlijk ook heel goed zelf naar kan luisteren;)

Tips – project management

1) maak een (gedeelde) agenda in je telefoon aan voor alle huishoudelijke en kind afspraken. Zo houd je je werk/privé afspraken gescheiden van de kindgerelateerde punten. Maar als ze wel in dezelfde agenda terechtkomen kun je heul goed om alle vastigheden heenplannen

2) neem voor elk item rondom je kind(eren) minstens een half uur of uur langer de tijd dan je nodig hebt.

3) bespreek af en toe – en evalueer – met je partner of mede opvoeder de agenda’s, werkschema’s.

4) geef aan je manager, team lead of werkgever heel duidelijk aan wanneer je eerder van kantoor weggaat om de eindtijd van je opvang te redden.

5) ik ben er dus achtergekomen dat je als ouder ouderschapsverlof kunt opnemen, om het hebben van een kind en het wennen hier soepeler te laten verlopen. Misshien kun je proberen vlak na je verlof rustig(er) naar werk opbouwen en erna pas je gehele contract te werken.

6) zeker wat taken aan andere mensen toebedelen. Mocht je na de verdeling tussen jou en mede-opvoeder nog steeds een volle agenda hebben, vraag opa’s oma’s buren vrienden om wat taken van je over te pakken. Geniet van wat hulp met was, drogen, strijken whatever 🙂

Wat doe jij om je eigen project te managen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *