Stelling: uitslapen is overrated

FREDERIEK
Ik ben nooit een uitslaper geweest… En ik denk dat mensen uiteindelijk meer uitgeslapen zijn als hun ritme er dagelijks zo ongeveer hetzelfde uit ziet. Dat geeft iemand (lees: je lichaam) rust en regelmaat en een bekende routine. Mensen en hun lichaam gaan daar goed op.

Sommige mensen zweren erbij. En dat zijn over het algemeen mensen met kinderen van onder de drie (want die hebben soms een extra slaapje nodig) of dit zijn mensen zonder kinderen. Maar ik denk dat uitslapen over het algemeen iets is wat niet gezond is en wat alleen maar een uitzondering zou moeten zijn.

Wat voor volwassenen niet gezond is, is voor kinderen net zo min. Vandaar dat ik ook denk dat kinderen die flexibel werkende ouders hadden die hun kinderen lieten uitslapen, niet nagedacht hebben over het eventuele ritme van hun kinderen in de toekomst. Als ouder leg je voor je kind een basis voor dingen die je prettig vindt. Als jij als kind later oud wordt en een baan krijgt waarbij 8.30 de starttijd is en er geen uitzondering is, maar jij van je moeder altijd hebt mogen uitslapen – en je lichaam hier dus gewend aan is geraakt -, dan ga je nog een moeilijke tijd tegemoet.

Dus mijn antwoord YES, uitslapen ís overrated.

CARMEN
Voor ik kinderen had, had ik nooit verwacht dat ik het antwoord zou gaan geven dat ik nu ga geven. De afgelopen drie jaar beginnen al mijn ochtenden uiterlijk om 7.30. Elke doordeweekse dag, maar ook in het weekend, verlaat ik dan mijn warme bed om flesjes te maken, boterhammen te smeren, luiers te verschonen en mijn kinderen aan te kleden.

7.30 voelt voor mij inmiddels aan als uitslapen, omdat ik weet dat het ook anders kan. Maandenlang werd ik namelijk rond 5.00/5.30 gewekt door een baby die dat een goede tijd vond om op te staan. Vroeger, in het pré-kindertijdperk, was ik ervan overtuigd dat ik bepaalde dingen nodig had. Zoals acht uur slaap per nacht. Intussen wéét ik dat dat niet zo is, dat je ook met minder kunt. Al heeft dat wel consequenties, en komt het bijvoorbeeld de vergeetachtigheid waar ik sowieso al last van heb niet ten goede.

Ik zou zeggen: minstens vijf uur ononderbroken slaap per nacht, dát is niet overrated. Maar uitslapen? Zeker wel. 100% eens met Frederiek dus (zowaar!): YES.

*Foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *