Waarom ‘geduld’ een eigenschap is die bij ouderschap hoort

Als er iemand geen geduld in zijn kont heeft, ben ik dat wel. Voor het ombouwen van mijn losbandige rusteloze leventje naar een geduldige moeder was veel nodig. En eigenlijk is deze switch nog steeds niet gerealiseerd. Ik heb nog steeds geen geduld, wil graag overal op tijd zijn en ben dan vaak erg vroeg. Ook kan ik het niet aanzien als het eeuwen duurt voordat Kobe zijn jas aandoet of op zijn fietsstoel is gaan zitten.

De uitspraak “zelf doen” wekt bij mij flink wat irritatie op. Bij iedere ouder waarschijnlijk. Wie wil er nou een peuter die zelf zijn jas aan wil doen wanneer je haast hebt? En een baby zelf sokken aan laten doen werkt natuurlijk helemaal niet. Ook als je geen haast hebt overigens. Ik had dit niet verwacht maar de reden dat kinderen dingen zelf willen doen heeft een reden. Een paar zelfs. Waarom zelf doen goed is voor ontwikkeling las ik ook in Trouw:

“We ontnemen kinderen de kans om zichzelf te ontdekken.” – Trouw

Blijkbaar is het dus extreem leerzaam voor kinderen, ook voor later, om dingen zelf te doen. Maar hoe waardevol is het dus voor ouders om geduld hierin te hebben en deze ruimte te behouden? Ik ben normaal gesproken niet enorm van de zweverige artikelen, maar op verkenjegeest staat op zich iets interessants. Zij geven aan dat als ouder het juist belangrijk is je geduld te laten zien en niet teveel je gedrag parallel te stellen aan die van je kind. Jij als ouder moet erboven staan en je rol als volwassene serieus nemen. Geduld hebben leert je kind dus ook rustig te blijven in gespannen en stressvolle situaties.

“5 tips om een geduldigere ouder te zin.” – verkenjegeest.nl

 

Hoe kun je meer geduld in je opvoeding krijgen en waar haal je het geduld vandaan?

 

  1. Als je met je kinderen bent: neem wat meer tijd. Gewoon 10 of 20 minuutjes. Voor alles.
  2. Ooit aan gedacht dat je kinderen dit zo vaak vragen omdat ze die kans niet krijgen? Laat je kinderen expres wat dingen zelf doen, op eigen initiatief vanuit jou, zodat ze op de momenten dat je dit níét kunt gebruiken wat minder hiernaar vragen.
  3. Tel soms even tot 10. Heb je écht zo’n haast? Kan je baas die 5 minuten wachten of kun je 5 minuten later naar AH? Vast wel. Er zijn zelden dingen waar je echt dat tijdstip moet zijn.
  4. Plan niets te krap (oh dit was ook punt 1)
  5. Probeer wat vaker op ooghoogte te gaan zitten van je kind. Dat helpt hem rustig te worden.

 

Heb jij geduld? En zo niet, hoe zou jij dit op kunnen lossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *