Stelling: pijnstilling bij een bevalling is niet nodig

CARMEN
Een bevalling: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. En wat is er nou echt nodig? Een aankleedkussen is niet nodig, maar wel verrekte handig. Pijnstilling is niet nodig in die zin dat je het ook wel overleeft zonder (Frederiek, ik en vele vrouwen met ons kunnen dat beamen), maar man o man wat had ik het graag gehad. Het stond zelfs keurig in mijn geboorteplan: Spuit mij maar plat met alles wat je kunt vinden. Zo stond het er natuurlijk niet, maar dat was wel de strekking.

Morfinepomp, ruggenprik, ik wilde het allemaal. En ik wilde wel meer dingen graag, zoals in bad bevallen. Helaas behoren deze opties allemaal gelijk tot het verleden wanneer je minder dan 37 weken zwanger bent ten tijde van de bevalling, en was ik dus bij mijn eerste bevalling genoodzaakt op mijn rug te blijven liggen en alles zo goed en zo kwaad als dat ging zonder pijnstilling te ondergaan. En dat is te doen, maar ik zou het niemand aanraden of toewensen, zeker niet als je net als ik een ellenlange, doodvermoeiende bevalling hebt.

Mijn tweede bevalling ging zo ontzettend snel dat er geen tijd voor pijnstilling was, maar als het wel aan de orde geweest was, had ik het denk ik alsnog wel gewild. Dus ja, soms kan pijnstilling het leven de bevalling zoveel mooier maken, en dan is het fijn dat het bestaat. NO dus!

FREDERIEK
“Al die babies komen er toch wel uit, met of zonder pijnstilling”. Dat heb ik altijd zo tegen mezelf gezegd. Niet te moeilijk doen, gewoon doen wat goed voelt. Heb je ruggenprik nodig? Gewoon doen. Maar voor mijn bevalling wist ik eigenlijk al zeker dat – als het niet nodig was – ik liever geen pijnstilling wilde. Liever alles lekker natuurlijk. Ik was een van die zwangeren die geluk had. Tijdens mijn bevalling bleek dat dit ook niet nodig was.

Toch denk ik, als ik kijk naar de meest extreme en traumatische bevallingsverhalen: laat de pijnstilling soms maar gewoon het werk doen, als dat tenminste nog kan ;). Iemand moet met een opgeheven hoofd terug kunnen kijken naar de bevalling, ook al deed dat dan erg veel pijn. Hoe sneller zo iemand pijnstilling krijgt, hoe sneller er waarschijnlijk van de bevalling genoten wordt.

Trouwens, ik heb me ook nooit echt druk gemaakt om de bevalling. Misschien scheelt dat ook in hoe ontspannen ik er in zat en hoe ontspannen mijn lichaam dus ook was.

Ik zeg ‘niet nodig? Nou, soms wel! Een keiharde NO dus op deze stelling.’

*Uitgelichte foto van Verwonderfotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *