DIY: houten vakjeskast maken (voor autootjes of dieren of iets anders)

Al langer had ik het idee om een kast te maken voor alle autootjes van mijn zoons. Dat zijn er namelijk heel, heel, heel veel. Van al het speelgoed wordt daar ook het meest mee gespeeld. Eerst zaten ze in twee (grote) lades, maar het overzicht was ver te zoeken.

Dus besloot ik een vakjeskast te maken. Zoals het meestal bij mij gaat als ik een idee heb, reed ik in een impulsieve bui naar de Gamma om houten plankjes te halen. Vervolgens kwam ik erachter dat ik eigenlijk geen flauw idee had hoe ik dit nu aan zou moeten pakken, maar zag ik het als een uitdaging. Gelukkig kreeg ik hulp van de vriendelijke werknemers bij Gamma, en ook van Noël:

Een mooie anekdote die mijn gebrek aan kluskennis treffend illustreert: ik vroeg aan de man van Gamma hoe ik die plankjes überhaupt aan elkaar vast moest maken. Hij zei me dat ik spijkers kon gebruiken, maar niet te korte. “Ongeveer zo lang“, wees hij aan, terwijl hij een schroef in zijn hand hield. “Maar dat is geen spijker… toch?” zei ik. De rest is geschiedenis… Voor wie ook zelfs een vakjeskast wil maken, volgen hier de stappen van deze DIY.

DIY staat trouwens voor Do It Yourself, voor wie dat niet wist.. Ik wist het lange tijd zelf ook niet… maar oké, ik dwaal af. Hier gaan we.


Benodigdheden

 • Voldoende houten plankjes
 • Spijkers van de juiste lengte
 • Een hamer
 • Schuurpapier (of schuurmachine)
 • Verf in twee kleuren naar keuze
 • Kwasten
 • Een zaag, liefst een decoupeerzaag anders ben je eeuwig bezig (en ik kan het weten…)

Stap 1: Meten is weten.
Bedenk waar de kast moet komen (hij moet wel vastgemaakt worden aan de muur tenzij je wilt dat hij op je kind valt), bedenk hoe groot de afstand tussen de plankjes ongeveer moet zijn en koop materiaal.

Stap 2: Probeer hoe het staat met de autootjes erin.
Maar let op: spijker de plankjes nog niet (ik herhaal: niet) aan elkaar vast! Dat was een van mijn vele beginnersfouten ;). Je kunt bij deze stap wel alvast kijken op welke afstand je de vakjes van elkaar wilt en of de hoogte klopt.

Stap 3: Maak de tussenschotten.
En spijker deze vervolgens eerst aan de lange plankjes vast voordat je de zijkanten (buitenkant) van de kast vastspijkert. Anders kun je er namelijk bij de laatste stap straks heel moeilijk meer bij. Dan moet je met de hamer heel onhandig in een kleine ruimte zitten spijkeren (en dat wil je niet – ik kan het wederom weten…).

Dit ‘maak de tussenschotten’ staat er nu wel alsof het heel makkelijk is, maar ik ben drie dagen met deze stap bezig geweest omdat de lange planken dus al vastzaten (ook niet 100% recht) en het echt op de mm nauwkeurig moest passen.

Stap 4: Schuur het geheel, spijker de zijkanten erop en verf de kast.
Schuur de plankjes zodat er geen splinters loskomen en verven maar! Ik heb Elia de kleuren laten kiezen. De blauwe verf kochten we voor € 5,- bij Ikea, de rode verf is eigenlijk muurverf en had ik nog over na het schilderen van de muur in de keuken. Tot slot hebben we de kast met zulke stoelhoekjes vastgemaakt aan de muur.

De jongens spelen allebei graag en vaak met de kast, Noël stopt er van alles in, ook dieren en ook zijn fles. Voor mij was het 1 groot leerproces. Bij vlagen was ik er helemaal klaar mee, maar uiteindelijk heb ik dit ervan geleerd:

 • Houtlijm is overrated. Beter kun je alles vastspijkeren.
 • Houtverf is ook overrated. Muurverf werkt net zo goed en dekt ook nog eens sneller.
 • Als je een kast in elkaar zet, is het het verstandigst om eerst de binnenkant af te maken en dan pas de buitenkant.
 • Verven kun je daarentegen prima op het allerlaatste doen.
 • Een figuurzaag is niet geschikt om dikke plankjes te zagen.
 • Een spijker ergens recht in timmeren lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *