Gebrek aan slaap. Wat dit met je doet.

Mijn buurvrouw, die een dag eerder dan ik bevallen is, zit met mij op de bank. Samen slaan wij een chocoladereep achterover en hebben we het over die nachtelijke spookmomenten van onze baby’s. De struggle is waar en de slaap ook. Ook ’s nachts, wanneer we allebei de kiddo’s borstvoeding aan het geven zijn, appen wij flink actief met elkaar. Je moet toch iets…

Gelukkig heb ik tegenwoordig niet veel slapeloze nachten meer. De dagen dat ik met wallen op kantoor kwam of kapot was na één activiteit overdag (tijdens mijn verlof) kwamen in de eerste maanden van Vicky haar leven – en in die van Kobe – best vaak voor. Er waren avonden dat ik naast Vicky haar bed heb gezeten om haar continu te aaien, er waren nachten dat ze bleef huilen en ik bij haar deur heb gestaan om haar steeds maar weer gerust te stellen. Die momenten dat dan de wekker gaat en je het gevoel hebt alsof je de rest van de dag kunt slapen. Als ik terugkijk op die beginperiode zijn er veel lichamelijke en fysieke reacties die ik in die periode had op het slaaptekort, het zorgen voor een baby en het niet hebben van eigen tijd. Er zijn ook vast dingen die je merkt als je moe bent, zonder dat je dat door hebt.

Tijdens het nuttigen van die chocoladereep voel ik mij slecht. Toen mijn buurvrouw, bij mij op de bank, vertelde dat die moeheid zorgde voor een grotere hoeveelheid vet eten – suikers of ander snelverterend voedsel – dat moeders (en ook vaders) naar binnen werken onder andere komt door hun slaaptekort. Tijd voor weer een wetenschappelijke wandeling langs de krochten der moeheid.

Chagrijnig

Een paar die natuurlijk best voor de hand liggend zijn, zijn kribbigheid en chagrijnigheid. Men die een slecht ochtendhumeur heeft. Waarom ben je vaak chagrijnig na een korte nacht? Op Refinary vond ik dit artikel, waarin aangegeven wordt dat genoeg slaap je voor levendigheid, optimisme en een goede gezondheid zou zorgen (Amerikanen weliswaar).

Een negatieve houding terwijl je kind net geboren is, dat is ook logisch! Weinig slaap, korte nachten en kribbige partner zullen zorgen voor een wat minder positieve sfeer. Ah, vandaar dat kleine kindjes zoveel huilen;)

Interessant feitje: Je vindt dan ook dingen minder grappig, hebt minder ruimte om meer meningen te accepteren en het is moeilijker om dankbaar te voelen voor dingen (die andere mensen doen voor je).

Vet eten

Excuses voor het vele snoepen en zin in vettig eten kun je vanaf nu ook allemaal schuiving richting het moederschap. (Behoefte aan) slecht eten heeft namelijk te maken met slaaptekort.

Missers

Dingen die mis gaan, zijn ook te wijten aan vermoeide lichamen. Ik las op Gezondheidsnet dat maar liefst 10 a 15 procent van de auto-ongelukken komen door in slaapvallende volwassenen achter het stuur. HOLY! Logisch ook. Moeheid maakt je minder scherp en dus ook je reactiesnelheid gaat ervan achteruit. De keren dat ik een pan, pak couscous of ander spul uit mijn handen heb laten vallen doordat ik moe was, is niet op maar één hand te tellen. Concentratie gaat dus zodanig naar beneden dat je beter de snelheid dat je dingen doet kunt verlagen en minder dingen kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *