8x Waar ik op let bij het zoeken van een kinderdagverblijf


Het kinderdagverblijf waar mijn zoons naartoe gaan, het gebouw is gemaakt van natuurlijke materialen.

Toen we gingen verhuizen, moest ik noodgedwongen op zoek naar een nieuw kinderdagverblijf. Elia was toen bijna 2, Noël zat nog in de buik ;). Ik heb in totaal drie rondleidingen gehad bij drie verschillende kinderdagverblijven, en heb daarbij gelet op de volgende dingen:

(1) De interactie tussen de leidsters en de kinderen
Voor mij het allerbelangrijkst: hoe gaan de leidsters met de kinderen om? Bij het kdv (ik kort het vanaf nu even af) dat wij gekozen hebben, zijn de leidsters voortdurend in gesprek met de kinderen, ook met de allerkleinsten die dus nog niets terug zeggen. Tijdens de rondleiding werden we af en toe onderbroken door een kind dat een vraag had of iets wilde zeggen. De leidster staakte dan direct haar gesprek met mij, en ging op haar knieën bij dat kind zitten. Onbeleefd? Vind ik niet. Het kind is #1.

(2) De eerste indruk: is het netjes, schoon en zit er structuur in?
Natuurlijk zitten alle kdv’s barstensvol met speelgoed en met kindjes die daarmee spelen, dus supernetjes is het nooit. Er is echter wel een verschil in rommeligheid en ook in hygiëne. Bij ieder kdv nam ik ook een kijkje in de keuken, gewoon om een indruk te krijgen. 1 kdv had drie keukens, en geen van die was echt schoon: er stonden flesjes die nog omgespoeld moesten worden, vieze theedoeken, een rotte banaan. Dat maakt geen goede indruk. Met structuur bedoel ik dat je verwacht wordt, dat de persoon die de rondleiding geeft klaar staat, en dat het duidelijk is welke activiteiten te kinderen aan het doen zijn en met welk doel. Kortom, of er goed over dingen nagedacht wordt.

(3) Het eten
Misschien ben ik hier ‘moeilijker’ in dan andere moeders, maar ik vind het persoonlijk superbelangrijk dat een kindje van jongs af aan alleen vers voedsel krijgt en verder ook niet te veel koekjes of snoepjes. Bij het kdv dat we gekozen hebben zijn alle maaltijden vers en biologisch, en krijgen de kinderen als tussendoortje fruit in plaats van een koekje. Fijn!

(4) Verschillende culturen
Nog best moeilijk om hier een politiek correct tussenkopje voor te bedenken, maar wat ik bedoel is dat ik het persoonlijk een meerwaarde vind om Elia zoveel mogelijk op te laten groeien in een multiculturele omgeving. Ik zie dat als een verrijking, en was aanvankelijk bang dat zo’n kdv in het toch wel wat kleinere stadje waar we gaan wonen moeilijk te vinden zou zijn. Op zijn huidige kdv zitten kindjes van allerlei nationaliteiten, hij is als Nederlander in de minderheid. Op zijn nieuwe kdv zal hij in de meerderheid zijn, maar er zijn wel buitenlandse kindjes en leidsters.

(5) De activiteiten
Is er een (wekelijks of maandelijks) thema? Doen de kinderen meer dan alleen maar ‘spelen’, maar zit er ook een pedagogische gedachte achter wat ze doen en wanneer en waarom? Ondernemen ze ook dingen buiten de muren van het kdv (voor een baby maakt me dit weinig uit, voor een dreumes al wel)? Het kdv dat wij gekozen hebben, heeft elke week een ander thema. Het thema is dan bijvoorbeeld ‘herfst’, of ‘boerderij’, of ‘de zee’. De kindjes – zelfs de allerkleinsten – knutselen dan dingen die daarmee te maken hebben, ze zingen liedjes erover en spelen met speelgoed dat met het thema te maken heeft.

(6) Horizontale of verticale groep
Ik wil het liefst een verticale groep voor Elia, dus een groep waarbij jongere en oudere kindjes (van 0 tot 4) bij elkaar zitten. Elia is gek op oudere kinderen en speelt graag met ze, liever dan met zijn leeftijdsgenootjes – ik denk dat dat komt omdat hij bang is voor hun onhandigheid :’). Het leuke aan een verticale groep vind ik verder dat Elia’s broertje of zusje dan samen met hem in dezelfde groep zal komen.

(7) Interactie met de ouders
Hoe word je als ouder op de hoogte gehouden van wat je kind die dag allemaal doet/heeft gedaan? Bij zijn vorige kdv gaf ik Elia een boekje mee, daar schreven ze dan een verhaaltje in. Dat vond ik al heel leuk, maar het nieuwe kdv werkt met i-pads en stuurt ook overdag soms een foto van je kind. Een soort ‘live’ interactie dus. Ook zij schrijven elke dag een verhaaltje waarin je kunt lezen wat en hoeveel hij gegeten heeft, hoe lang hij geslapen heeft en of hij gepoept heeft. Zijn huidige kdv schrijft dan altijd onder ‘Bijzonderheden’: gepoept. Alsof dat bijzonder is. Ik blijf het grappig vinden. Daarnaast is er een maandelijkse nieuwsbrief waarin bijvoorbeeld het thema wordt aangekondigd.

(8) Flexibiliteit
Mag je een dag ruilen als dat je beter uitkomt? Kun je hem ook halve dagen brengen? Kan hij soms een dagje extra gaan? Mag je hem ook eerder ophalen? Zijn ze ook open in de vakanties? Sommige kdv’s vinden alles goed, andere niet. Dat is allebei prima, het hangt er maar net vanaf wat je wilt.

Ongetwijfeld zijn er nog meer dingen waar je (al dan niet bewust) op let, maar dit zijn voor mij de belangrijkste. Intussen gaat Elia ruim een jaar naar deze crèche, en Noël ook al flink wat maanden. Mijn eerste indruk was al goed, maar mijn waardering voor dit kdv is in de loop van de tijd alleen maar gegroeid. De interactie tussen leidsters en kinderen vind ik toch het aller-, aller-, allerbelangrijkst, en ik heb echt het idee dat ze hier kijken naar elk individueel kind en wat die nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *