Het ideale leeftijdsverschil: bestaat dat & heb ik dat?

Om de eerste maar gelijk te ontkrachten: ik denk niet dat er zoiets bestaat als het ideale leeftijdsverschil tussen twee (of meer) kinderen. Voor alles valt wel iets te zeggen, en het hangt er ook maar vanaf hoe jij je leven als moeder inricht en hoeveel behoefte je bijvoorbeeld hebt aan tijd voor jezelf (veel) of aan vijftien luiers per dag verschonen (geen).

2 jaar ertussen

Elia en Noël schelen ongeveer 2 jaar. 2 jaar en 1 maand (op 1 dag na) om precies te zijn. Hoewel ik altijd al heb geweten dat ik graag – als dat me gegeven zou zijn – meer dan 1 kind zou willen, moest ik er tot Elia’s eerste verjaardag niet aan denken om weer zwanger te zijn. Ik voelde me na lange tijd weer helemaal mezelf, ik had een fijne balans gevonden tussen tijd met mijn kind en tijd voor mezelf, tussen werken en thuis zijn, tussen het huishouden doen en buitenspelen. Mijn leven voelde, kortom, compleet.

En toen begon het te kriebelen. Hoe leuk zou het zijn om voor de tweede keer ouders te worden, om nog zo’n klein, wonderlijk figuurtje te zien opgroeien? En zou het dan niet ook leuk zijn als ze weinig scheelden in leeftijd, zodat ze later meer aan elkaar zouden hebben (en oké, ook omdat het later dan voor ons praktischer zou zijn qua dingen als school)? De babydaddy was het gelukkig met mij eens, en zo kwam het dat ik voor de tweede keer zwanger was toen Elia 16 maanden was.

Leuk voor later

Ik zou als grootste voordeel van een klein leeftijdsverschil noemen dat ik denk dat het later leuk én praktisch is. Elia en Noël zullen lange tijd naar dezelfde basisschool en middelbare school gaan, hun interesses liggen hopelijk ongeveer op 1 lijn omdat ze ongeveer even oud zijn (en jongetjes ook nog). Ik denk ook dat Elia zijn broertje relatief snel accepteerde omdat hij niet echt besefte wat er gebeurde. Ik heb geen idee hoe hij op Noël had gereageerd als hij bijvoorbeeld vijf jaar geweest was, maar nu herinnert hij zich niet eens meer dat er ook een tijd was dat Noël niet bij ons was.

Later lijkt het me dus vooral leuk. Maar nu, op dit moment? Als ik eerlijk ben, had een groter leeftijdsverschil mij op dit moment makkelijker geleken. Als Elia net wat zelfstandiger geweest was en bijvoorbeeld ook zindelijk, had dat wel gescheeld. Dan was ik niet de hele tijd luiers aan het verschonen, en dan hoefde ik hem ook minder te tillen (ik til hem nu al zelden, maar soms wil hij bijvoorbeeld ineens niet meer de trap op lopen).

Zou ik dus moeten kiezen op basis van wat ik zelf nu fijn zou vinden, dan zou ik denk ik pleiten voor een leeftijdsverschil van 3/4 jaar. Maar met het oog op later ben ik weer heel blij met wat ik nu heb. En later duurt langer dan nu ;-).

*Uitgelichte foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *