Tekenen dat mijn kinderen moe zijn

In huize Frederiek en M. hebben wij wekelijks de discussie over het moment van naar bed gaan van Kobe of Vicky. Manlief is er dan heilig van overtuigd dat de kinderen (of dat een van de kindjes) niet moe zijn. Want: ‘Kijk hoe wakker ze nog zijn!‘. Ik weet best vaak vrijwel zeker dat op bepaalde momenten, ik – hoe druk ze ook zijn – ze in bed kan leggen en dat ze binnen 5 minuten slapen. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat veel ouders niet aanvoelen wanneer hun kind moe is en naar bed wil. Wat dan als je hier niet naar luistert? Tja, een oververmoeid kind.

©️ Ayla Maagdenberg - www.aylamaagdenberg.nl

Als ik naar Kobe en Vicky kijk, zijn er een aantal tekenen waar ik aan zie of voel dat het tijd is om ze in hun bed te leggen. Dit geldt overigens niet voor de uitzonderingen, want sommige avonden heb ik het helemaal mis. Dit gaat dan vooral over momenten waarop ze ziek zijn of er iets aan de hand is.

1. Erg druk
Baby’s en kinderen geven nog niet altijd zelf aan dat het tijd is om te slapen. Ze snappen volgens mij het hele moe zijn nog niet. Als de mentale en fysieke energie op is van een kind, schijnen kinderen hun prikkels niet kwijt te kunnen ín hun lichaam en zoeken ze het daarbuiten. De reactie op moeheid kan dan ook zijn dat ze juist vervelend gaan doen, rondjes gaan rennen en actiever worden. Dit lijkt er dan natuurlijk sprekend op alsof ze nog volop energie zitten, maar is dus een stiekem teken van hun lichaam.

2. De ogen & rode wangen
Ik ben niet zeker of dit voor alle kinderen geldt, maar ik zie aan Vicky’s of Kobe’s ogen of ze moe zijn of niet. Omdat ogen gaan prikken wanneer ze moe zijn, is ook dit een teken dat het tijd is hun bed op te zoeken.. De huid rondom hun ogen gaan lichtelijk hangen en ze krijgen rode wangen. Dan ben ik eigenlijk al te laat, maar dan weet ik het wel echt zeker.

3. De klok
Belangrijkste aanwijzing die ik krijg is de klok. Vicky en Kobe zijn erg gewend aan het relatief strakke schema wat ik voor ze uitgetekend heb. Dat is rond 19u naar bed en 7u wakker. Overdag slaapt Vicky nog om 9u, 12u langer en vaak rond 16u nog kort. Leg ik haar in bed, merk ik ook direct dat het tijd is. Daarvoor niet. Je zou dan ook nog makkelijk een uur langer met haar door kunnen gaan en dan merk je misschien nóg niet echt iets. Maar makkelijk gaat het dan in slaap komen zeker niet. Die wijzers op de klop zeggen me genoeg. Mits ze die 19-7 heeft aangehouden natuurlijk. Anders komt heel het ritme in de war.. 😉

4. Het standaard oogwrijven
Ook de standaard fysieke oogwrijfhandeling lijkt zelfs wel een soort gebarentaal naar mams of paps dat ze naar bed willen. Mooi dat je lichaam je ogen dus kan laten prikken zodra je moe bent. Gapen natuurlijk ook, echter zie ik dit Vicky of Kobe dan niet zo vaak doen.

Hier een mooie aanvulling van lezers:

5. Sophie & Sem: Sem wordt als hij moe is ook altijd heel onhandig. Evenwicht verliezen, dingen snel laten vallen en daar dan heeel hard om moeten huilen.. oh en heel ongeduldig! (Past het blokje niet in het figuurtje? Huilen.).

Er zijn vast ouders die zeker weten dat ze het op hun eigen manier (kunnen) aanvullen. Ik ben dan ook benieuwd: Hoe zie jij aan je kind(eren) dat ze moe zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *