“Mijn plan is om me voor 100% te wijden aan mijn zoon” – Interview met jonge moeder Melanie

In de rubriek ‘Mothers and others’ vandaag een interview met Melanie, die op haar twintigste moeder werd.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Melanie, ik ben 20 jaar en ik ben een jonge moeder. Mijn zoon is 7 maanden.

2. Hoe oud was je toen je zwanger raakte en moeder werd?
Ik was 19 toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Mijn zoon is geboren in de maand dat ik 20 werd, op 18 september 2017.

3. Welke vooroordelen zijn er volgens jou over jonge ouders?
Het grootste vooroordeel is volgens mij dat een jong iemand niet klaar is voor zo’n grote verantwoordelijkheid, niet op economisch noch professioneel vlak.

4. Heb je negatief commentaar op je moederschap gehad en, zo ja, wat voor?
Ik heb redelijk wat negatief commentaar gehad van mijn familie. Zij verwachtten dat ik me eerst professioneel zou ontwikkelen en dat ik bovenal zou genieten van mijn vrijheid als jongere. Eén van de opmerkingen die me het meest heeft geraakt en die ervoor heeft gezorgd dat ik wilde vechten, kwam van mijn moeder. Zij zei dat ze me niet zou steunen en dat ik zelf moest uitzoeken hoe ik hieruit zou kunnen komen.

5. Hoe ging/ga je om met zulk commentaar?
Vanzelfsprekend heb ik naar mijn familie geluisterd. Zij zijn volwassener dan ik. Ik heb al hun adviezen opgeslagen en uiteindelijk mijn eigen beslissing genomen zonder er psychologische schade aan over te houden.

6. Wat zijn volgens jou de voordelen van een jonge moeder zijn?
Op mijn leeftijd heb ik nog veel energie. Mijn zoon zal opgroeien met mij naast zich, en we kunnen veel plezier hebben samen zonder stress te ervaren. Een groot voordeel is dat ik nog steeds relatief jong zal zijn wanneer mijn zoon ouder wordt. Dan zal ik ook mijn doelen kunnen realiseren en de dingen kunnen afmaken die ik nu noodgedwongen gepauzeerd heb.

7. Zijn er ook nadelen?
Ik heb niet meer zoveel tijd voor mezelf, bij elke stap die ik zet denk ik aan de gevolgen ervan voor mijn zoon en hoe het hem (positief of negatief) zal beïnvloeden.

8. Hoe zie je je toekomst voor je?
Ik zie mijn toekomst uitgestrekt maar succesvol voor me. Mijn plan is om me voor 100% te wijden aan mijn zoon. Wanneer hij naar school gaat, zal ik mijn studie oppakken en economisch onafhankelijk worden. Alles wat ik wil bereiken, is nu extra belangrijk omdat ik het voor mijn zoon doe.

9. Welk advies zou je andere jonge moeders willen meegeven?
Ik zou ze willen meegeven dat ze niet gestrest moeten raken, maar in plaats daarvan moeten genieten van de tijd die ze met hun kind hebben. Uiteindelijk zal het kind ouder en onafhankelijker worden. Wij ouders hebben in verhouding maar een korte tijd met onze kinderen, op een dag zullen die baby’s volwassenen zijn, en dan zullen we ze niet meer dagelijks mee kunnen maken zoals nu. Geniet daarom van elke fase met ze en wees gelukkig samen.

Dit is een advies voor jonge meiden van mijn leeftijd, tussen de 18 en 25, die nog niet zwanger zijn en nu geen kinderwens hebben.
Een advies dat grappig gaat klinken uit mijn mond maar serieus is bedoeld: gebruik een condoom. Dit voorkomt niet alleen ongeplande zwangerschappen, maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen. Studeer, ontwikkel jezelf als persoon, ontdek en ervaar alle mogelijkheden die het leven jongeren biedt en geniet. Alles komt op zijn tijd.

Dankjewel voor het invullen Melanie!

Ik ken Melanie (die een oud-leerling van me is) als een optimistische, verantwoordelijke en hard werkende jongedame en heb er alle vertrouwen in dat zij, hoewel ze nog jong is, samen met haar zoon een mooie toekomst tegemoet gaat. Ik bewonder haar keuze, de manier waarop zij met negatief commentaar is omgegaan, en denk ook dat haar laatste advies (aan meiden die nog niet zwanger zijn) heel waardevol is. Niet alleen omdat het waar is, maar ook omdat het bewijst dat Melanie het jonge moederschap niet wil idealiseren noch propaganderen.

Melanies antwoorden zijn door mij vertaald vanuit het Spaans.

Benieuwd naar andere interviews? Klik op de foto’s hieronder om ze te lezen.

margie interview. hannah interview. floor interview.
inbar interview. jessica interview. sophie interview.
sarinah interview. sanne interview. kilian interview.
marly interview. annie interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *