“Papa en mama gaan nog steeds uit en daar zijn we trots op – en hoe!?”

Je stopt met naar feestjes gaan en met leuke dingen doen als je een kind krijgt. Veel ouders zouden wel anders willen maar het lijkt erop alsof veel van hen niet weten hoe ze het allemaal moeten managen. Er komen veel dingen bij kijken om met die kleine iets leuks te doen. Met kleine ga je niet zo snel naar een verjaardag die na negenen begint, je neemt niet al je hebben en houwen mee naar een festival die pas diep in de nacht eindigt. En wilt ook nog eens niet al te vaak een oppas regelen. Allemaal lastig, lastig, lastig. Dan maar niet?

M. en ik houden van een feestje. We houden van uitstapjes, van bezoekjes aan de Parade, foodfestivals en het ondernemen van leuke dingen. De onrustige Kobe heeft vaak genoeg roet in het eten gegooid. Op stel en sprong verlieten we bijvoorbeeld een verjaardag in Delft, toen hij boven in zijn Maxi Cosi sliep en wakker werd. Tja.. zo gaan die dingen.

MAAR! Er zijn mogelijkheden. M. en ik hebben de laatste anderhalf jaar veel dingen uitgeprobeerd, maar deze manieren om toch de deur uit te gaan, zijn het beste bevallen.

BABYFOON

Dropcam
Dropcam

Deze babyfoon, of eigenlijk webcam die je kinderkamer in de gaten houdt, heeft mij en Michiel veel leuke uitstapjes bezorgd. Vooral Restaurant Speykervet, waar ik eerder een blog over geschreven heb, dat bij ons om de hoek zat, heeft ons door deze babyfoon vele avonden mogen verwelkomen. Je moet het maar net aandurven als ouders hoor, om het huis te verlaten zonder baby op zak. Wij durfden het aan en namen een soort van risico. Want ‘hoeveel kans bestaat er nou dat er op dat moment iets gebeurt‘ heb ik tegen veel kritische ouders en vriendinnen gezegd. Tja, de kans dat er precies op dat moment iets gebeurt bestaat natuurlijk wel. Maar Michiel en ik hielden de cam om de zoveel minuten in de gaten, maar hebben hierdoor wel heel veel leuke avondjes gehad in Amsterdam West. 1 kilometer afstand (Bar Spek en Radijs) was de grens… Dropcam kan natuurlijk ook handig zijn als je drie verdiepingen hebt en graag je kind wilt horen op de bovenste verdieping, als jij beneden op de bank aan het chillen bent. Voor ieder een mooi gadget. Wij hebben hem online via NEST besteld.

OPPAS

Screen Shot 2016-08-17 at 21.00.21

Het 15-jarige buurmeisje kan echt wel een uurtje opletten. Een speen terug doen, knuffel teruggeven of deken goedleggen. De eerste keer dat ik Kobe ‘uit handen’ gaf was Kobe twee maanden oud. Ik ging voor een sollicitatie naar Sloten, maar 20 minuten fietsen. Toch was ik zenuwachtig. Ik had op elke hoek van de kamer post-its gehangen met een stappenplan binnen elk thema. Hoe krijgt Kobe eten, hoe gaat Kobe naar bed enzovoorts. Tot in het kleinste detail wist Sam wat ze moest doen. Zowel voor ’s avonds als overdag zijn oppasser.

En hoe vind je zo’n fijne oppas? Nou, lobby bij familie, vrienden en schrijf je in bij een fijne organisatie die een tussenpersoon is tussen ouders en oppassers. Ik had ‘MIA voor gezinnen‘ als bedrijf die dit voor me deed. Maar ik heb ook veel oppassers gevonden door binnen mijn netwerk te zoeken. Meisjes uit het hockeyteam dat ik getraind heb, studeerden allemaal en konden zo af en toe een blauwe maandagavond – dat er geen netwerkborrel op het dispuut was – oppassen.

OPA’S EN OMA’S

En dit zijn natuurlijk de mensen waar je het allemaal voor doet. De opa en oma van Kobe, van beide kanten houden van Kobe, minstens zoveel als ik en Michiel dat doen. Oppassen is voor hun zeker geen must. Denk wel na hoe je dat doet met oppas in de avond. Blijft oma dan bijvoorbeeld slapen (intens!) of laat je haar terug naar huis rijden? (Onaardig?). Denk ook na over wat je doet met instructies… Oma’s en opa’s hebben zelf babytijd meegemaakt en er bestaat grote kans dat ze zelf een idee hebben over hoe het moet (heftig!).

In ieder geval is mijn eerste jaar mama erg goed bevallen. Vooral vanwege het feit dat ik ook nog steeds mijn en ons leventje kon voortzetten.

Wat zijn jouw/jullie secret tips voor avondjes uit zonder baby/kind?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *