Wat als… je baby begint te huilen in het openbaar?

DSC_1015-2
Newsflash: baby’s huilen. Allemaal.

Omdat ze honger hebben, een vieze luier hebben, het koud hebben, bang zijn, of om een voor jou niet te achterhalen reden. Ze reageren altijd instinctief, en ze houden nooit rekening met de persoon of de plaats waar ze op dat moment zijn. Dat kunnen ze niet eens (en áls ze het al konden zouden ze het nog niet doen, want zo zijn ze wel ;-)).

Ik vind dat mooi. Elia kan (nog) niet doen alsof, al zijn emoties zijn puur en echt.

Prachtig ja, ware het niet dat hij het soms op een krijsen zet op een wel heel onhandig moment. Bijvoorbeeld in de bibliotheek (…), in het openbaar vervoer (…), of in het gemeentehuis waar we dan ook nog een halfuur moeten wachten op zijn paspoort. En die 30 minuten lijken dan wel een eeuwigheid.

Wat je kunt proberen als je baby huilt:

 • Afleiden.
  Zoek een nieuw voorwerp dat hij nog niet eerder gezien heeft en waar hij aan mag zitten (en eventueel ook aan mag likken), of zet hem op een plek waar hij een nieuw uitzicht heeft. Je zou ook kunnen proberen om hem af te leiden met een mobiel / iets te eten. Ik ben zelf niet zo’n fan van dat laatste, maar soms breekt nood wet.
 • Blijf kalm.
  Ik krijg zelf altijd zo’n medelijden met moeders die in een staat van wanhoop van alles proberen om hun kind stil te krijgen. Een baby voelt dat, en hoe onrustiger je zelf wordt, hoe groter de kans dat je hem ook niet stil krijgt.
 • Lach erom.
  Neem het allemaal niet te serieus – het is een baby, en baby’s huilen. Dat begrijpen de mensen om je heen ook wel (en anders zijn het sukkels). Ik zeg vaak dingen tegen Elia als: “Je hebt ook zo’n zwaar leven hè?“. Het huilen houdt er niet mee op, maar je hebt het voor jezelf wat gerelativeerd.
 • Blijf eropuit gaan.
  Misschien heb je een baby die veel huilt, en ben je geneigd daarom maar binnen te blijven om zo min mogelijk mensen tot last te zijn. Heel begrijpelijk, maar ook heel zonde! Er is een hele wereld buiten waar je baby van kan genieten, en dat zal hij ook doen, telkens meer naarmate hij er meer aan gewend raakt. En los daarvan heb je ook nog een leven buiten hem (ja echt…).
 • Accepteer het.
  Baby’s huilen. Allemaal. Tegen de tijd dat ze 18 zijn zullen ze er wel mee opgehouden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *