Moeders voor moeders: waarom zou je (niet) meedoen?

Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, heb je namelijk het bekende hCG-hormoon in je urine zitten. In week 6 t/m 16 van je zwangerschap bevat je urine hier het meeste van. Dit hormoon gebruikt Moeders voor moeders voor het maken van geneesmiddelen en voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Zij filteren het hormoon uit je urine, en de overige urine gaat daarna ergens anders naartoe en wordt gebruikt om mest van te maken. Niks wordt dus verspild!

Je kunt je opgeven vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent totdat je in week 11 van je zwangerschap zit.

moedersvoormoeders1

Waarom zou je meedoen?
Omdat het een kleine moeite is: plassen moet je toch wel, en vaak ook waarschijnlijk. Door mee te werken kun je andere vrouwen en moeders met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Hoe doe je mee?
Je geeft je op op de site van Moeders voor moeders, of je belt ze. Dan maak je een afspraak met een voorlichtster die bij je thuis komt (ergens anders kan ook). Zij neemt nog een testje af om te kijken of je genoeg hCG-hormoon hebt (gewoon een zwangerschapstestje), je beantwoordt wat medische vragen en dan ben je good to go (of good to pee in dit geval!).

Kan iedere zwangere vrouw meedoen?
Nee. Je moet ten eerste maximaal 11 weken zwanger zijn op het moment dat je je opgeeft, en je moet daarnaast voldoen aan de deelnamevoorwaarden. Heb je bijvoorbeeld HIV of ooit een bloedtransfusie gehad, dan mag je niet meedoen.

Moet ik mijn urine dan bewaren?
Ja. Je vangt het op in een kannetje en giet het vervolgens in een soort plastic flessen. Deze flessen hebben onderin een laagje conserveringsmiddel waardoor het hormoon goed blijft. Je mag de flessen bewaren waar je wilt, alleen niet in de zon of naast de verwarming. De kannetjes spoel je na elke plasbeurt om met water (geen zeep, dat kan het hormoon aantasten). Zowel de kannetjes als de krat met flesjes krijg je van de voorlichtster wanneer ze bij je thuis komt. Vanzelfsprekend ‘hoef’ je je urine alleen thuis op te vangen. Mocht je graag met een kan en een fles onder de arm naar je werk gaan, dan is dat ook helemaal prima.

moedersvoormoeders2

Is dat niet vies?
Het is en blijft urine ;-). Maar wel alleen die van jou. Persoonlijk vind ik het minder vies dan bijvoorbeeld een vol maandverband (…) of een bevalling (…).

Kan iedereen er dan achter komen dat je zwanger bent?
Dat hangt er vanaf waar je de flessen bewaart en of degene die ze ziet hier überhaupt een associatie bij heeft. Mijn moeder heeft toen ze zwanger van mij was ook meegedaan, dus dat maakt het wel moeilijk verbergen…

Wie komt die flessen ophalen?
Een ‘gewone’ koerier van DHL, niets bijzonders. Hij komt eens per week op een tijd die je zelf kiest (in mijn geval dinsdagavond tussen 18.30 en 20.00). Hij haalt het kratje op, en geeft een nieuw kratje met 8 nieuwe flessen terug.

Wat krijg je ervoor terug?
De wetenschap dat je andere moeders (in spé) helpt. Geluk kun je delen! O ja, en een kadootje als bedankje. Ik kreeg een hele zachte badcape voor baby #2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *