Elia’s vier favoriete boekjes (met 1 jaar)

book7Al sinds Elia geboren is, omring ik hem met boekjes en lees ik hem voor. Vaak valt er in boekjes voor de allerkleinsten weinig ‘voor te lezen’ omdat er nu eenmaal weinig tekst is, maar dan kijken we samen naar de plaatjes, vertel ik wat alles is, doe ik dierengeluiden na, en wijs ik dingen aan (en hij ook).

Dit zijn de 4 favoriete boekjes van Elia (geschikt voor kinderen van 1 jaar)

book1

book2
1. De Gottmer voelboekjes van Amélie Graux. 
Stiekem vind ik deze zelf ook erg leuk. Ze hebben dikke, kartonnen pagina’s (onmogelijk te scheuren), elke pagina heeft 1 figuur met daarboven de tekst. En, het leukste, elk figuur kun je ‘voelen’. De tandpasta plakt, de knuffeldoek is lekker zacht, veters zijn ribbelig enz. Elia vindt dit erg leuk om te doen, en ik ook. Grappig: als we hierna een ander, ‘normaal’ boekje gaan lezen, begint hij ook altijd te voelen.
book3

2. Judy Hindley – De grote rode bus.
Volgens mij is dit bedoeld voor iets oudere kinderen, maar Elia vindt het fantastisch. Hij is sowieso gek op auto’s, en laat dit boekje daar nou toevallig vol van staan! Ook komen bepaalde gebaren (STOP! HELP!) telkens terug, dus na een paar keer deed Elia zelf zijn handjes in de lucht. In het midden kun je het boek ook uitklappen. Klein nadeeltje: de pagina’s zijn niet van karton en dus wel te vouwen (zoals al gebeurd is…) of te scheuren (zoals ik gelukkig tot nu toe heb weten te voorkomen, even afkloppen!).
book4

3. Jean Maubille – Hoe doet de kameleon?
Dit boekje verlengen we steevast bij de bieb, met als gevolg dat het eigenlijk altijd wel thuis te vinden is. Het gaat over dierengeluiden, en elke keer is het geluid eerst ‘fout’ (‘Nee, de kameleon doet niet GROAAW’), en daarna komt het juiste dier (‘De leeuw doet GROAAW’). Elia vindt de geluiden leuk, en vooral de gaatjes waar hij zijn vingertjes telkens doorheen probeert te doen.
book5

4. Flip flap op de boerderij.
Een flapjesboek, altijd leuk. Ik kan zelf inmiddels geen Flip flap op de boerderij meer zien omdat we deze echt al máándenlang lezen, maar ach, alles voor je kind toch? ;-). Dankzij dit boekje ‘kent’ Elia een paar dieren en hun namen en/of geluiden (hond: waf waf, koe: koekoe). Op de laatste pagina zit een spiegel achter de flap, dat blijft ook altijd een leuke verrassing… Ook wanneer je het voor de 252818ste keer ziet…
book6
Hier kun je lezen wat Elia een jaar later, met 2 jaar, graag las. En dit las hij toen hij 3 was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *