Verander de wereld, begin bij jezelf. Drie groene aankopen die iedereen vandaag nog kan doen.

‘Zolang de “grote bazen” niets doen, maakt het niet uit wat ik doe.’
‘Ik wil best iets doen om duurzamer te leven, maar veel dingen zijn zo lastig in de praktijk te brengen.’
‘Geloof je nou echt dat wat jij doet ook maar enig effect heeft?’


Ik heb ze allemaal wel eens gehoord: de zinnen die dienen als excuus of rechtvaardiging om niet mee te gaan met de ‘klimaatwappies’, oftewel de mensen die met hart en ziel begaan zijn bij onze aarde. Ik reken mezelf overigens niet tot die groep. Ik ben niet zo extreem in mijn opvattingen – ik eet bijvoorbeeld nog steeds zuivel, gebruik soms de auto terwijl dat niet noodzakelijk is en ga graag in bad -, maar ik heb respect voor mensen die dat wel zijn. ‘Groen doen’ vergt, als je het goed en consequent wilt doen, namelijk ook wat discipline en opofferingen. Al is dat op de lange termijn meer winst dan verlies van iets. Maar daarover later meer.

Het is makkelijk om pessimistisch te worden als je slecht nieuws hoort. Een bepaalde somberte over de toekomst van onze aarde & dierenwelzijn is mij dan ook zeker niet vreemd. Maar ik geloof er wél heilig in dat ook de kleinste acties zin hebben. Al is het maar omdat het tegendeel geloven zou betekenen dat je als individu volkomen machteloos bent. Ik merk dat ik alweer lang van stof ben, en dat terwijl ik eigenlijk alleen maar wilde zeggen dat het soms helemaal niet lastig is om te verduurzamen, maar gewoon een kwestie van een kleine verandering in gewoontes.

Voordat ik drie producten laat zien die mijn leven groener (en fijner!) maken, wil ik eerst nog even zeggen dat de meeste winst volgens mij juist te halen valt uit minder dingen kopen. En uit bepaalde dingen juist wel of niet doen. Maar als je dan toch iets gaat kopen, investeer dan liever in iets dat lang meegaat en/of wegwerpmateriaal vervangt. Zoals deze dingen:

1. Menstruatieondergoed (Snuggs)

De eerste keer dat ik het las, leek het me een grap. Wie gaat er nou de hele dag met een en dezelfde onderbroek rondlopen wanneer je ongesteld bent? Ik stelde me voor hoe dat zou gaan met een maandverband en van dat vooruitzicht werd ik niet bepaald vrolijk. Maar van het verpakkingsmateriaal dat ik maandelijks weggooide wanneer het ‘die tijd van de maand’ was ook niet. Eerst probeerde ik losse wasbare maandverbanden, daar was ik niet zo enthousiast over.

Na zoveel lovende dingen over Snuggs gehoord te hebben, ging ik dan toch overstag en kocht ik deze menstruatie onderbroeken.

En wat is dit top. Zo top dat ik er meteen na de eerste maand testen een paar heb bijbesteld. De onderbroeken zijn nogal prijzig (denk aan 30 euro per onderbroek – korting als je er meerdere koopt), maar als je bedenkt dat je dan dus nooit meer maandverband hoeft te kopen, heb je dat er op den duur wel uit. Plus: nul verpakkingsmateriaal!

Hoe het werkt? De onderbroeken hebben een súper absorberende laag waardoor je ze letterlijk de hele dag kunt dragen. Op dag 1 van mijn menstruatie vind ik het fijn om halverwege de dag een schone aan te trekken, de rest van de dagen volstaat eentje. Aan het einde van de dag spoel je hem uit onder de koude kraan en daarna kan hij gewoon met de rest van de was mee in de wasmachine. Ik had verwacht dat ik dit vies zou vinden, maar totaal niet eigenlijk. Het zit ook vele malen lekkerder dan een maandverband, meestal merk je niet eens dat er iets ‘anders’ is onder je kleren dan op een niet-menstruatie dag.

Ik heb trouwens ook goede dingen gehoord over de menstruatie cup, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee, omdat ik iets inbrengen toch minder prettig vind (dat doe ik eigenlijk alleen wanneer ik ga zwemmen). Met deze Snuggs kun je overigens ook probleemloos sporten! Ja, ik ben hier razend enthousiast over.

2. Herbruikbaar scheermes (Oceonics)

Nog zo’n mooie uitvinding: een herbruikbaar scheermes. Nu had ik al een herbruikbare, van Venus geloof ik, waarvan je alleen maar steeds de kop moest vervangen. Dat hele ding was verder wel van plastic en ook de kop was relatief groot, dus relatief veel verpakkingsmateriaal. Nu heb ik sinds een paar maanden deze, van Oceonics:

Hij is veel zwaarder en daardoor prettiger in de hand dan de vorige. Hij scheert bovendien echt vele malen beter omdat het mesje vlijmscherp is. Als het mesje niet zo scherp meer is, vervang je het door de bovenkant eraf te draaien en een nieuwe erop te zetten. Zo heb je dus echt maar een mini beetje restafval.

Het advies was om de eerste keer voorzichtig te zijn, omdat het een andere manier van scheren is dan met een ‘gewoon’ scheermes. Daardoor was ik een beetje huiverig, dus vroeg ik een vriendin die hem al had of ik hem eens mocht bekijken. Na een presentatie van haar, leek me dat ik het ook wel moest kunnen. De eerste paar keren was ik erg voorzichtig (en ging het goed), nu ben ik er helemaal aan gewend (en gaat het nog steeds goed). Ik heb me nog nul keer gesneden.

Het scheermes kost € 29,95 inclusief vijf navul scheermesjes (ik heb hem via de site van Pieter Pot). Een navulverpakking met vijf scheermesjes kost € 4,95. Ik doe tot nu toe ongeveer 2 maanden met 1 mesje. Dus – net als de Snuggs – een eenmalig relatief dure aankoop, maar dat geld haal je eruit als je hem de rest van je leven blijft gebruiken. Wat ik wel van plan ben!

3. Shampoo bars en blokken zeep (HappySoaps)

Over deze laatste ben ik niet zo lyrisch als over het ondergoed of het scheermes, maar alsnog een tevreden gebruiker. Normale shampoo of douchegel of conditioner uit een fles heeft heel veel plastic verpakkingsmateriaal. En dat terwijl zeep juist een product is dat heel goed zonder plastic kan!

Hier thuis gebruiken we voor alles (lichaam + haar) en voor iedereen (onszelf + kinderen) blokken, ook wel bars genoemd (want Engels is hip). Deze bestellen we ook weer mee met onze standaard bestelling bij Pieter Pot. Een bar kost tussen de € 7-9 euro. Dat klinkt duurder dan de gemiddelde shampoofles, maar hij vervangt dan ook ongeveer drie/vier van die flessen.

Je kunt de blokken in je handen wrijven tot ze zeep afgeven, je kunt ze ook direct over je lichaam of haar wrijven. Dat laatste doe ik. Ze ruiken lekker (maar niet te geparfumeerd) en het belangrijkste: ze doen wat zeep moet doen, namelijk je schoonmaken ;-). Bovendien zijn ze dierproefvrij en zonder palmolie – dat is ook wat waard! En, laatste voordeel: ze staan veel mooier in de badkamer dan al die felgekleurde plastic flessen (ze liggen bij ons op houten schoteltjes op het randje).

Ik bedenk me nu dat ik ook tandpasta uit een glazen pot heb waar ik enthousiast over ben. Die komt een volgende keer aan bod. Stay tuned! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *