8 grappige en/of mooie boeken over ouderschap.

Onlangs las ik twee erg leuke, goede boeken met als thema ouderschap uit (Mamamorfose en Is het al zeven uur? – recensies volgen!). Ineens bedacht ik me dat ik nu best vaak overzichtjes deel van wat ik zoal gelezen heb, maar dat daarin de non-fictie boeken over zwangerschap / ouderschap / opvoeding ontbreken, omdat die een aparte rubriek zijn.

Deze boeken heb ik allemaal keurig individueel besproken, maar ik kan me voorstellen dat iemand (die bijvoorbeeld een leuk cadeau zoekt) niet al die stukken gaat doorspitten. Daarom hier een handig overzichtje! Van boven naar onder, van links naar rechts (dus niet van beste naar minst goede!).

1. Linda – Het opvoedboek.

Een verzameling columns (28 stuks) geschreven door allerlei verschillende vrouwen die allemaal moeder zijn. Vaak met een dikke laag sarcasme/ironie en voor elke fase wat wils: van baby tot puber. Niet per se leuk om in één ruk uit te lezen, wel om af en toe een column erbij te pakken.

Lees hier mijn volledige recensie.

2. Roué Verveer – Waarom? Daarom!

Cabaretier en vader van twee zonen Roué Verveer vergelijkt in dit autobiografische boek zijn eigen, Surinaamse opvoeding met de Nederlandse opvoeding. De strenge, no-nonsense opvoeding die Roué genoot versus de overlegcultuur hier. Zijn eigen ‘je gaat doen wat ik zeg’-ouders versus Nederlandse ‘wil je broccoli of spinazie?’-ouders. Het is (wederom) een sarcastisch boek, grappig ook, niet te zwaar.

Lees hier mijn volledige recensie.

3. Anna van den Breemer – Alle ouders klungelen maar wat aan

In dit boek geeft Van den Breemer, zelf moeder van kinderen die destijds 2 en 3 jaar waren, antwoord op vragen waar alle ouders vroeger of later mee worstelen. Wat doe je wanneer je peuter een driftbui krijgt midden in de supermarkt? Hoe krijg je moeilijke eters toch aan de broccoli? En hoeveel schermtijd is nou eigenlijk nog acceptabel? Van den Breemer geeft niet alleen tips, maar biedt ook (h)erkenning. Ze vertelt hoe het idealiter zou moeten gaan, om meteen daarop toe te geven dat het bij haar (vaak) niet zo gaat. Niet erg grappig, vooral informatief.

Lees hier mijn volledige recensie.

4. Sanne Bloemink – Hypermama

Een oudje uit 2008 (het boek, niet de schrijfster). Hypermama is een vol boek met veel informatie en vergelijkingen: van het heden met het verleden, van Amerika met Nederland, van de auteur met moeders om haar heen. Bloemink behandelt in overzichtelijke, korte hoofdstukken allerlei uiteenlopende onderwerpen die met het moederschap te maken hebben. Uiteindelijk is het vooral een pleidooi voor een nieuwe, mildere kijk op moederschap.

Lees hier mijn volledige recensie.

5. Sluimer & Bosch – Ontaarde ouders

Sarah en Willem doen dappere pogingen ook na de geboorte van hun zoon Ezra te blijven doen wat ze daarvoor ook deden. Drinken. Feesten. Maar ook: ontspannen winkelen. Al die dingen waarvan een meer ervaren ouder weet: het kan wel, maar dan wel anders dan ervoor. Dat ontdekken de auteurs zelf snel genoeg. In Ontaarde ouders doen ze nuchter en sarcastisch verslag van een levens veranderende ervaring.

Lees hier mijn volledige recensie.

6. Hoeke & Van Roosmalen – Als het maar niet op ons lijkt

Dit boek lijkt op het vorige (als ik 1 van de 2 mocht kiezen, zou ik voor deze gaan), alleen zijn het nu Eva en Marcel die hun eerste jaar met hun dochter beschrijven. Veel leedvermaak, humor en herkenning. De stijl van Eva lijkt op die van Marcel: beiden zijn fan van sarcasme, en beiden deinzen er niet voor terug om naast al het mooie, lieve, ontroerende en leuke, óók de keerzijde van het prille ouderschap te laten zien. De vermoeidheid. De irritaties. De onzekerheid en de zorgen. 

Lees hier mijn volledige recensie.

7. De Gee & Kelder – Ik, moeder

Zoals ik al zei staan ze niet op volgorde van favoriete naar minst favoriete, want uit het hele rijtje is dit mijn persoonlijke lievelings. Het zijn verhalen (of essays of gedichten) van 13 auteurs over het moederschap. Niet grappig, juist heel beladen sommige stukken (over bijvoorbeeld discriminatie en eenzaamheid), maar wél erg volledig en herkenbaar. Ik heb dan ook veel mooie quotes uit dit boek opgeslagen.

Lees hier mijn volledige recensie.

8. Matthijs Kleyn – Cesar

Matthijn Kleyn schreef columns in zijn eerste jaar als vader en in de (nogal stormachtige) aanloop daar naartoe. Zijn zoontje blijkt namelijk aan een oog blind te zijn. Voor de verandering een boek geschreven door een man dus (en niet door een man en een vrouw samen) en met zwart-wit foto’s tussendoor. Hoewel het begin van Cesars leven dus met nogal wat spanning gepaard ging, kent het boek een happy end. En dat is precies wat je het gezin Kleyn gunt.

Lees hier mijn volledige recensie.

Benieuwd wat ik nog meer gelezen heb? Nou, onder andere deze boeken (klik op het plaatje op naar de betreffende blog te gaan):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *