“Waar haal je de tijd vandaan om zoveel te lezen?” Nou, hiervandaan.

Ik wou dat ik ook zoveel las.”
Ik hou wel van lezen, maar tegenwoordig doe ik het te weinig.”
Ik weet niet waar je de tijd vandaan haalt met twee jonge kinderen.”

Zomaar wat opmerkingen die ik wel eens krijg als mensen erachter komen hoe veel ik lees. In mijn omgeving zijn blijkbaar veel mensen die wel willen lezen, maar er om een of andere reden niet aan toekomen. Terwijl ze tegelijkertijd van zichzelf vinden dat het iets is dat ze wel zouden moeten doen.

Zelf lees ik gemiddeld zo’n zes boeken per maand, en in de vakanties nog meer. Hier kun je bijvoorbeeld zien wat ik zoal lees (scroll helemaal naar beneden voor een overzicht van besproken boeken). Dat komt in totaal neer op 80-90 boeken per jaar. Hoe doe ik dat dan? En welke tips zou ik geven aan mensen die hier jaloers op zijn?

Lees wat je wilt en zoveel je wilt

Klassieke fout #1 zie ik ook vaak bij mijn leerlingen. Ze kiezen een boek, vinden dat eigenlijk niet echt leuk, maar lezen toch door. Waarom zou je dat doen? Op zo’n manier verlies je vanzelf wel de leesflow. Er zijn zo ontzettend veel mooie boeken om uit te kiezen. Misschien weet je niet wat voor soort boeken bij jou passen, dan is het natuurlijk zaak om dat eerst scherper te krijgen (en hoe meer je leest, hoe makkelijker/duidelijker dit wordt). Maar het is echt zonde van de tijd en van de motivatie om boeken te lezen die je niet aanspreken.

Lees ik zelf dan altijd alleen maar boeken die ik goed vind? Nee. Want soms vind ik het juist leuk om een risico te nemen (bijvoorbeeld met een auteur die ik niet ken – ik hou erg van debuten – of door een boek uit mijn comfortzone te kiezen). Maar over het algemeen lees ik echt zelden een boek dat ik ronduit slecht vind.

Er schijnt daarnaast een gedachte te bestaan van mensen dat ze eigenlijk ‘meer zouden moeten lezen’. Van wie dan? Waarom? Tenzij je letterlijk verplicht bent boeken te lezen (als docent Nederlands bijvoorbeeld ;-)), zou ik aanraden om vooral niet in termen van kwantiteit te denken. Dan wordt het meer een taak erbij op de toch al lange to do list in plaats van iets dat je ter ontspanning doet. Bovendien kun je dan ook teleurgesteld raken (in jezelf) als je het beoogde aantal niet ‘gehaald’ hebt. En ook dat zou weer zonde zijn.

Word lid van de bieb

Als ik 80-90 boeken per jaar zou kopen, zou dit een erg dure hobby worden. En zou ik (daarom) ook minder risico’s durven nemen bij het kiezen van een titel. Lid worden van de bieb kost ongeveer 35 euro per jaar en daarvoor kan ik 50 boeken per jaar lenen. Er zijn in totaal vier filialen van de OBA op fietsafstand, dus het aanbod is letterlijk enorm. De aller-, aller-, allernieuwste titels zijn er niet, maar mijn ervaring leert dat die meestal vrij gauw komen (bijvoorbeeld een maand nadat het boek in de boekwinkels ligt).

De boeken die ik lees voor de boekenclub koop ik wel nieuw en de rest van de boeken die ik lees zijn tweedehands (via marktplaats, de kringloop of uit mijn minibieb) of geleend van vriendinnen.

Tijd en prioriteit

Je hebt tijd en je hebt prioriteit. Veel mensen die zeggen geen tijd te hebben om te lezen, scrollen wel twee uur per dag op social media. De tijd is er dus wel degelijk. En de verleiding om doelloos te scrollen ook (die kennen we allemaal, toch? Ik tenminste wel.) Lezen vergt concentratie. Sommige boeken meer dan andere, maar het vergt over het algemeen meer moeite en commitment dan filmpjes op Tiktok kijken. Het is in die zin dus een investering, maar wel eentje die zich dubbel en dwars terugbetaalt wat mij betreft!

Ik wil hier wel eerlijk bij vertellen dat ik in het eerste jaar/de eerste twee jaar met twee kinderen (1 baby en 1 peuter) voor mijn doen bijzonder weinig gelezen heb. Omdat ik het niet kon opbrengen: ik was te moe en mijn concentratielevel te laag. Op dat moment had ik maar 1 prioriteit en dat was slapen ;-).

Lezen kan overal

Net als op je mobiel kijken. Op een dag zitten er soms vrij veel ‘dode’ momenten. Wanneer je bijvoorbeeld op de trein wacht, op een bankje in de speeltuin bij je spelende kinderen zit, of wanneer je op iemand wacht met wie je hebt afgesproken. Hét moment om je mobiel erbij te pakken! Maar in plaats daarvan kun je dus net zo goed je boek pakken. Moet je die wel bij je hebben natuurlijk. Ik heb eigenlijk standaard 1 (niet al te dik) boek in mijn tas als ik waar dan ook naartoe ga. Meer leestijd betekent voor mij automatisch ook minder schermtijd. Win-win.

Maak van lezen een gewoonte

Wij mensen zijn gewoontedieren. Wist je dat het 21 dagen duurt voor je jezelf een nieuwe gewoonte kunt aanleren? Echt, probeer het maar eens. Zelf lees ik elke avond in bed voordat ik ga slapen. Meestal een halfuurtje, soms vergeet ik de tijd en is het ineens een uur later. Er moet wel iets heel geks aan de hand zijn als ik de dag niet zo afsluit. Voor mij werkt dit perfect tegen piekeren / om alles van de dag los te laten. Voor jou misschien ook, of misschien is een ander (vast) moment op de dag juist beter. Als het leeshalfuurtje, of leeskwartier of wat het dan ook is, een gewoonte geworden is, hoef je er niet meer over na te denken. Het is dan een automatisme.

Praat over boeken of begin een boekenclub

Sinds een paar jaar zit ik in een boekenclub. Een nogal selecte boekenclub ;-), opgericht in een opwelling. Elke maand kiezen we om beurten een boek en lezen dat samen (niet echt samen dus, wel tegelijkertijd). Daarna praten we erover, vertellen we elkaar wat we mooi en juist niet mooi vonden. We hebben elk een andere (eigen) smaak, dat maakt het juist leuk! We proberen elkaar ook niet te overtuigen, maar soms lukt dat onbedoeld toch.

Ik vind mijn boekenclub erg inspirerend en heb dankzij die club boeken gelezen die ik nooit uit mijzelf had gekozen, maar die me wel bijgebleven zijn. Een verhaal beklijft nog meer wanneer je het er met iemand over hebt. Mijn vriend is geen lezer (helaas voor hem… en voor mij…), maar gelukkig heb ik genoeg andere mensen in mijn omgeving die dat wel zijn. Een boek komt naar mijn mening echt meer tot leven wanneer je het bespreekt. Daarom praat ik ook met mijn leerlingen veel over boeken of laat ik ze met elkaar erover praten.

Bedenk dat je niet alleen jezelf ermee helpt

Volgens mij is er geen enkele ouder die hoopt dat zijn kind niet van lezen zal gaan houden. Ik kan daar tenminste geen enkele reden voor bedenken. Lezen vergroot de leefwereld van een kind (én van een volwassene), het is goed voor de woordenschat en voor het empathisch vermogen en het maakt/houdt een kind rustig. Welke ouder wil dat nou niet? 😉

Je kunt je kind omringen met boekjes – sowieso altijd een goed idee – maar onderschat ook hier zeker niet de kracht van voordoen en voorleven. Door zelf meer aandacht te geven aan (voor)lezen, help je dus ook meteen je kind in zijn ontwikkeling. Win-win! Tips voor beginnende lezers vind je overigens in deze blog.

Mijn (lange) zomervakantie is net begonnen, dus ik heb het maximale aantal boeken net uit de bieb gehaald en kan niet wachten om aan de stapel te beginnen :-). Hopelijk jij ook! Veel leesplezier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *